2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eörsi: az autonómiáról a bukaresti koalíciónak kell kiegyeznie

2005. december 09. 13:20, utolsó frissítés: 13:20

Az autonómia bármely formájáról a koalíció pártjainak kell megállapodniuk, szülessék bármilyen eredmény, amely elfogadható minden koalíciós tag és érintett számára, azt Magyarország is örömmel támogatja – fejtette ki Eörsi Mátyás, a magya parlament európai ügyek bizottságának elnöke csütörtökön Bukarestben, miután Gyurcsány Ferenc személyes üzenetét adta át Tăriceanu miniszterelnöknek.

A szövegnek a kisebbségi törvény megalkotása és az EU-költségvetéssel kapcsolatban tett brit javaslat volt a legfontosabb eleme. A magyar és a román honatyák egyetértettek abban: elfogadhatatlan, hogy az EU-n belüli gazdasági nehézségek árát csak az új tagok és a jövőben belépő országok fizessék meg.

Tăriceanu és Gyurcsány egyaránt úgy vélekedik, hogy a nettó befizető országoknak is kompromisszumkészséget kell mutatniuk – ismertette az álláspontokat Eörsi. Kisebbségi törvény-ügyben Bukarest azt közölte, a Velencei Bizottság véleményének beépítésével a kormánykoalíció olyan kompromisszum megteremtésén fáradozik, amely megfelel mind a többség, mind a magyar kisebbség érdekeinek is.

A román fél azt kérti a magyar partnereiktől, autonómia-ügyben bízzanak meg bennük, ne kívülről gyakoroljanak rájuk nyomást – fűzte hozzá Eörsi. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS