2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Januártól igényelhető a nemzeti vízum

2005. december 09. 15:42, utolsó frissítés: 15:42

Jövő év január 1-től igényelhetik Románia, Horvátország, Ukrajna valamint Szerbia és Montenegró állampolgárai Magyarországon az újonnan bevezetett speciális tartózkodási vízumot, az úgynevezett nemzeti vízumot. Erről, illetve az új vízum bevezetésével kapcsolatos egyéb vonatkozásokról a magyar külügyminisztérium pénteken jegyzékben adott kiegészítő tájékoztatást a négy érintett ország budapesti nagykövetségének – közölte Polgár Viktor külügyi szóvivőre hivatkozva az Objektív hírügynökség.

A külügyminisztérium 2005. október 5-én adott első ízben hivatalos információt a fenti országok képviselőinek a nemzeti vízum bevezetéséről. A négy ország nem emelt kifogást a nemzeti vízummal szemben. Ukrajna, Horvátország, valamint Szerbia és Montenegró azóta ugyancsak jegyzékben igazolta vissza a nemzeti vízum bevezetéséről szóló tájékoztatást. Brüsszel álláspontja szintén kedvező: a nemzeti vízum kiadása saját hatáskör, a bemutatott törvényi szabályozás nem ellentétes a közösségi joggal.

A nemzeti vízum többszöri beutazásra és három hónapot meghaladó magyarországi tartózkodásra jogosít. A speciális tartózkodási vízum díjmentesen kérelmezhető lesz, azon szomszédos ország állampolgárai részére, akik az általános vízumkiadási feltételeknek megfelelnek és a magyar nyelv megőrzése, ápolása, vagy a kulturális, nemzeti identitás megőrzése, vagy (államilag elismert felsőfokú oktatásban való részvételen kívül) oktatás, illetve tanulmányokkal összefüggő ismeretek gyarapítása érdekében, vagy (a Magyarországon történő családegyesítést kivéve) a családi kapcsolatok erősítése érdekében rendszeresen, kilencven napot meghaladóan folyamatosan kívánnak Magyarországra látogatni, illetve ott tartózkodni.

A jegyzék azt is tudatja, hogy a magyar fél Brüsszelben előzetesen áttekintette a nemzeti vízum törvényi szabályozásának és az arra kiadandó tartózkodási engedélynek feltételeit. A brüsszeli álláspont lényege: a nemzeti vízum kiadása saját hatáskör, a bemutatott törvényi szabályozás nem ellentétes a közösségi joggal.

A négy érintett országban működő hét magyar külképviseleten a nemzeti vízum kérelmezésének és kiadásának személyi és technikai feltételeire való felkészülés folyamatban van. Az új szakkonzulok felkészítése befejeződött, kiutazásukra még ebben a hónapban sor kerül. (objektív hírügynökség)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS