2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Human Rights Watch: a CIA-börtönközpont Lengyelországban működött, Románia tranzitország volt

2005. december 09. 16:12, utolsó frissítés: 16:12

A terroristák kihallgatására külföldön létesített titkos CIA-börtönök központja Lengyelországban volt, míg Románia inkább a terroristagyanús személyek szállításában vállalt tranzitszerepet – jelentette ki a Gazeta Wyborcza című varsói lap pénteki számában megjelent nyilatkozatában Marc Garlasco, a New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) emberjogi szervezet egyik vezetője.

Az amerikai védelmi minisztérium egykori munkatársa, a HRW legfőbb katonai szakértője nyilatkozatával teljes mértékben ellentmondott az ügyben elhangzott hivatalos lengyel cáfolatnak. Garlasco szerint bizonyítékok állnak a HRW rendelkezésére a lengyelországi titkos CIA-táborok létezéséről, de ezeket még túl korai lenne felfedni.

A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai Központ Hírszerző Ügynökség fegyencjáratainak százai szálltak le Európában. A szakértő szerint a mintegy száz érintett személy negyedét Lengyelországba szállították, a fegyencjáratok fő tranzitállomásai pedig Romániában voltak.

Garlasco szerint Lengyelországban két titkos tábort létesítettek, de miután a múlt hónapban a The Washington Post felfedte, hogy kelet-európai államokat is bevontak a CIA-műveletbe, bezárták ezeket a létesítményeket. (mti/afp/ap/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS