2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

15 kórházigazgatót bocsát el a miniszter

2005. december 12. 13:33, utolsó frissítés: 13:33

Tizenöt kórház igazgatótestületét és huszonnégy kórház vezetőtanácsát meneszti Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter. Az egészségügyi reform részeként végzett kórházellenőrzést követő drasztikus döntést vasárnapi sajtótájékoztatóján jelentette be a szaktárca vezetője, ahol az egészségügyi rendszer menedzsmentjének helyzetét, illetve a közpénzek kórházak kezelését elemezte. Az intézkedésekre december 16-tól kezdődően kerül sor.

Az érintett egészségügyi intézmények listáján szerepel többek között a váradi, a szentgyörgyi és a csíkszeredai megyei kórház, illetve a marosvásárhelyi sürgősségi megyei klinika. Ez utóbbi igazgatótestületét és vezetőtanácsát egyaránt elbocsátják. A menesztett vezetőket év végéig ideiglenes kórházigazgatók helyettesítik.

"A jelenlegi közegészségügyi rendszer legsúlyosabb problémáját a közalapok, pontosabban az adófizetők pénzének rossz menedzselése jelenti, amelyért senki sem vállal felelősséget" – szögezte le Nicolaescu.

Az elfogadásra váró új egészségügyi törvénycsomagban a miniszter főként az egészségügyi intézmények vezetésének hatékonyabbá tételére fordította a hangsúlyt, mivel mint mondta, az itt tapasztalható hiányosságok mindenki számára nyilvánvalóak. Ennek kiküszöbölése érdekében a szaktárca az elmúlt időszakban 146, a tavalyi évet adóssággal zárt kórházat ellenőrzött.

A miniszter azt is közölte, a kórházak vezetőinek Ioana Surant, az új egészségügyi törvénycsomagon dolgozó minisztériumi jogi főtanácsost is sikerült korrumpálniuk, ezért tegnap alkalmazottját is elbocsátotta. (úmsz)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS