2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elbukott a kanyarójárványról benyújtott bizalmatlansági indítvány

2005. december 16. 16:55, utolsó frissítés: 16:55

115 ellene, 99 mellette szavazattal elutasította a képviselőház a PSD és a PRM A felelőtlen kormány miatt a gyermekek kanyaróban halnak meg című egyszerű bizalmatlansági indítványát. A kezdeményezők az egészségügy-miniszter, Eugen Nicolăescu azonnali menesztését is kérték.

Az indítvány szövege alig vonatkozik a járványra, egyáltalán nem utal az igazi problémára – legalábbis Márton Árpád RMDSZ frakcióvezető szerint. A valós gond az egészségügy alulfinanszírozása és – a szerény összegek elköltése fölötti ellenőrzés ürügyén – a növekvő bürokratizálódás. Az orvosoknak nem jut idejük az alapos kivizsgálásra, így a járványokat nem diagnosztizálják idejekorán.

A miniszter felelősségével kapcsolatban Márton rámutatott arra, hogy az elmúlt 15 évben a soron lévő miniszterek – politikai színezetüktől függetlenül – fenntartották ezt a bürokratikus rendszert.

"Azokban az országokban, melyeknek példáját követni akarjuk, egy 1000 pácienssel rendelkező családorvos jól él. Nálunk az átlagjövedelem megkereséséhez, egy családorvosnak 2000 páciensre és minél minél gyengébben fizetett személyzetre van szüksége", mondta a képviselő. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS