2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felülvizsgálja az Erste Bankot a Moody's: túl kockázatos a BCR-felvásárlás?

2006. január 03. 15:55, utolsó frissítés: 15:55

Leminősítést valószínűsít, hogy negatív felülvizsgálat alá vette kedden az osztrák Erste Bankot és kelet-európai érdekeltségeit a Moody's Investors Service a Román Kereskedelmi Bank (BCR) felvásárlása miatt – jelenti az MTI londoni tudósítója.

A nemzetközi hitelminősítő keddi londoni bejelentése szerint a negatív vizsgálat a Kelet-Európában igen aktív osztrák takarékbank-hálózat nem fedezett kötelezettségeinek elsőrendű "A1"-es és "B mínusz" szintű pénzügyierő-besorolásait érinti – ezek az osztályzatok igen pozitívnak számítanak.

A BCR hosszú és rövid távú adóskockázatát, illetve pénzügyi erejét a Moody's meglehetősen alacsony, spekulatív szintű osztályzatokkal – vagyis "Ba2/Not Prime/D mínusz"-szal –minősíti. A Moody's indoklása szerint a BCR-felvásárlás igen jelentős eltolódást fog okozni piaci fejlettség szempontjából az Erste bevételi bázisában és tőkebefektetési helyszíneiben.

A hitelminősítő megjegyzi, Románia az ő listáján még mindig "Ba1" – vagyis továbbra is spekulatív, nem befektetésre ajánlott – devizaadósi besorolással szerepel, azzal együtt is, hogy ennek kilátása pozitív. A Moody's szerint az Erste új akvizíciója ezért jelentősen magasabb kockázatot jelent, mint azok a piacok, amelyeken az Erste eddig befektetett.

A Moody's az anyavállalatra bejelentett vizsgálattal összefüggésben hasonló leminősítési felülvizsgálat alá vette az Erste Bank magyar, cseh és szlovák érdekeltségeinek egyöntetűen "A2/Prime-1" hosszú, illetve rövid távú bankbetéti kockázati besorolásait is. A Moody's elismeri ugyanakkor, hogy az Erste az elmúlt években sikeresen hajtott végre fordulatokat az ezeken a piacokon megszerzett, addig kevéssé jól teljesítő bankjaiban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS