2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagy árverseny alakult ki a kötelező gépjármű-biztosítási piacon

2006. január 04. 12:29, utolsó frissítés: 13:00

Mivel a hazai autósok egynegyede nem szokott kötelező biztosítást (RCA) kötni gépkocsijára, a biztosító-társaságok árengedménnyel igyekeznek ügyfélkörükbe vonni őket. A december végén kialakult árverseny miatt előfordult, hogy a régi lejben 1,5 millió névértékű biztosítást 1,3 millióért is meg lehetett venni, illetve nyugdíjasok egymillióért is vásárolhatták.

A piac élénkülésének másik oka, hogy a biztosítás nélkül autózók 30-50 millió lejes bírságot fizetnek, illetve a rendőrség bevonhatja a jármű forgalmi engedélyét.

18 biztosítónál lehet RCA-ra szerződni, ezek a következők: ABC Asigurări, Agras, Allianz-Tiriac, Asiban, Ardaf, Omniasig-AGI, Ceccar-Romas, Asirom, Asitrans, BCR Asigurări, BTR Asigurări, Carpatica Asig, Interamerican, Omniasig-Asirag, Omniasig, Astra, Unita, Genarali.

Jelenleg a kötelező biztosításra és az ún. zöldkártyára külön kell szerződni, de várhatóan jövőre – az uniós gyakorlatnak megfelelően – a két biztosítási formát egybevonják, így ha valaki külföldre utazik, nem kell zöldkártyát külön vásárolnia. (news.ro/nyugati jelen)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS