2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Februárban dől el, exhumálják-e a Ceauşescu-házaspárt

2006. január 04. 13:03, utolsó frissítés: 13:03

Február közepén dönt a bukaresti fővárosi bíróság arról, meggyőzők-e azok a bizonyítékok, melyekre alapozva Zoe Ceauşescu szülei kihantolását kéri. A kérelmet szemptember 30-án a főváros ötödik kerületi bírósága már elutasította, de arra kötelezte a honvédelmi minisztériumot: igazolja, hogy valóban a diktátor-pár nyugszik a ghenceai temetőben levő sírban.

Ezt Zoe Ceauşescu ügyvédjének véleménye szerint meglehetősen nehéz lesz a tárcának bebizonyítani. Korábban az ügyvéd Gelu Voican Voiculescut, Victor Stănculescu tábornokot, volt védelmi minisztert és az Országos Törvényszéki Orvostani Intézet volt vezetőjét, Vladimir Beliş professzort kívánta volna tanúként behívatni, de ezt a kerületi bíróság elutasította.

A tanúk vallomásaira azért lett volna szükség, mert mindannyiuknak szerepük volt a Ceauşescu-perben. Az ügyvéd nyilatkozata szerint az ügyben a februári tárgyaláson "egy további bizonyíték is felmerülhet", melynek "véletlenül jutott birtokába".

Tavaly áprilisban az Országos Temető-felügyelet (ACCU) azt közölte a bírósággal, Zoe Ceauşescu nem kaphatja meg a kérdéses sír kezelési jogát, mert egyetlen hivatalos dokumentum sem igazolja, hogy a ghenceai temetőben a szülei nyugszanak. (mix fm)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS