2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

8 milliárd euróval rekordot dönthet a külföldi tőkebefektetés

2006. január 04. 14:36, utolsó frissítés: 14:36

A 2004-es 5 milliárd euró után tavaly mintegy 4 milliárd euró közvetlen külföldi tőkebefektetés érkezett Romániába; több mint 8700 vegyes vállalatot alapítottak román részvétellel – 20%-kal többet, mint 2004-ben. A fő befektető tavaly Ausztria volt, elsősorban a BCR 3,75 milliárd euró értékű privatizációja miatt. Az eddigi osztrák befektetések teljes értéke meghaladta a 4 milliárd eurót.

A befektetők sorában Ausztriát 2 milliárd euróval Hollandia követi, majd közel egymilliárddal Németország következik, Görögország, Olaszország és Törökország a további sorrend. A fő befektetési területek a bankok és az infrastruktúra.

A BA-CA elemzése szerint az idei évben Románia 8 milliárd euró értékben rekordszintű közvetlen külföldi tőkebefektetést várhat, mely a hazai össztermék 9%-a. Ennek fele a bankrendszer privatizációiból származik majd, elsősorban a CEC magánosításából, amelyből az állam legalább 4 milliárd eurós bevételre számít, de ágazati elemzők még többre.

A BA-CA a gazdaság tavalyi növekedési ütemét 3,7%-ra teszi, szemben az 5,5%-ról szóló hivatalos kormányzati előrejelzéssel. (mti/rompres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS