2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nabucco-terv: az iráni gázkitermelés teljesen bizonytalan

2006. január 04. 14:43, utolsó frissítés: 14:43

A nagyobb biztonság érdekében Romániának telente kiegészítő gázmennyiségekre van szüksége – jelentette ki Codruţ Seres gazdasági miniszter, miután tárgyalt a hazai földgáztermelők és -szolgáltatók vezetőivel. A tárca az orosz gáztól való függőség csökkentését is tervezi, támogatva, hogy a Fekete-tengeren át importáljanak gázt – Magyarország bekapcsolásával.

A miniszter közölte: a Romgaz és a MOL jegyzőkönyvet fog aláírni a vezetékterv meggyorsítására. Egy másik terv az, hogy a Petrom teljes egészében tartalékba tenné a Fekete-tengeren kitermelt gázt.

A Nabucco földgázvezeték megépítésében érdekelt vállalatok Bécsben június végén írtak alá megállapodást egy vegyesvállalat létrehozásáról. Az érdekelt felek: a török Botas, a bolgár Bulgargaz, a magyar MOL, az osztrák OMV Gas és a román Transgaz.

A Nabucco évi 20-30 milliárd köbméteres kapacitással Törökországból Bulgárián és Románián keresztül Ausztria felé szállítaná Iránból és Türkmenisztánból a földgázt

Tăriceanu miniszterelnök is sürgeti a Nabucco megvalósítását, de iparági elemzők figyelmeztetnek: mivel Románia csak tranzitország, a döntés az EU, illetve a projektben oroszlánrészt vállaló OMV kezében van. Szintén kérdéses, hogy a jelenlegi teheráni politikai hangulat miatt egyáltalán mikortól lennének kitermelhetők az észak-iráni gáztartalékok.

A tranzitországok évi 11 milliárd köbméter gázt kapnának a vezetékből. A vezeték megépítése 4,6 milliárd euróba kerülne, s a tervek szerint 2008-2011 között készülne el. A Nabucco-vegyesvállalatban a Transgaznak 20%-a van, így a romániai, 457 km-es szakasz megépítésébe saját forrásokból és hitelből körülbelül 800 millió eurót kéne befektetnie. (mti/hotnews/rompres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS