2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tavaly 4 milliárd eurót fektettek be külföldiek Romániában

2006. január 05. 10:48, utolsó frissítés: 10:48

Tavaly mintegy 4 milliárd euró közvetlen külföldi tőkebefektetés érkezett Romániába, a 2004-es 5 milliárd euró után. Tavaly több mint 8700 vegyes vállalatot alapítottak román részvétellel, 20 százalékkal többet, mint 2004-ben.

A fő befektető tavaly Ausztria volt, elsősorban BCR bank 61,88 százalékos többségi részének privatizációja nyomán, amelyet decemberben 3,75 milliárd euró értékben az osztrák Erste Bank nyert meg. Az eddigi osztrák befektetések teljes értéke meghaladta a 4 milliárd eurót.

A befektetők sorában Ausztriát Hollandia követi, 2 milliárd euróval, majd Németország következik, közel egymilliárddal, majd Görögország, Olaszország és Törökország a sorrend. A fő befektetési területek a bankok és az infrastruktúra.

A BA-CA elemzése szerint az idei évben Románia rekordszintű közvetlen külföldi tőkebefektetést várhat: mintegy 8 milliárd euró értékben, amely a hazai össztermék 9 százaléka. Ennek fele a bankrendszer privatizációiból származik majd, elsősorban a takarékpénztár, a CEC magánosításából, amelyből az állam legalább 4 milliárd eurós bevételre számít, de ágazati elemzők még többre. A CEC-re az OTP Rt. is pályázik.

A BA-CA a román gazdaság tavalyi növekedési ütemét 3,7 százalékra teszi, szemben az 5,5 százalékos hivatalos román kormányzati előrejelzéssel.

A tavalyi évről még pontos GDP-növekedési adatok nem állnak rendelkezésre, de a bővülés az első kilenc hónapban csak 3,6 százalékos volt, az első félévben mért 4,9 százalék után. 2004-ben 8,3 százalékkal bővült a román gazdaság.

A BA-CA az idén 7 százalékos inflációt vár a tavalyi 9 százalék után. A folyómérleg hiányát 2006-ban 9,5 százalékra valószínűsíti, a tavalyi, várhatóan 8,7 százalék után, az államháztartási hiányt pedig a GDP egy százalékára, 2005-tel megegyezően. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS