2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Évente négyezer ANL-lakást adna át a kormány

2006. január 05. 11:28, utolsó frissítés: 11:45

Évente legalább négyezer lakást tervez átadni a kormány 2008-ig az Országos Lakásügynökségen (ANL) keresztül – közölte tegnap Borbély László területrendezésért és közmunkálatokért felelős megbízott miniszter. A tárcavezető szerint ezt az ütemet az teszi lehetővé, hogy Románia 140 millió eurós hitelt kapott az Európai Tanács Fejlesztési Bankjától.

2005-ben több mint 3500 lakást adtunk át. Ennél a számnál sajnos meg kellett állnunk pénzhiány miatt, illetve azért, mert a 2004-es választási évben több mint kilencezer lakás felépítése kezdődött el – mondta Borbély. A területrendezési miniszter hozzátette, nem indul egyetlen új beruházás sem addig, amíg nincs biztosíték, hogy a helyi hatóságok befejezik az közművesítést. Ehhez nem csupán önkormányzati határozat kell, hanem pénz is a helyi költségvetésbe, hogy ne következzen be újból a Kolozsváron előállt helyzet, ahol a kész lakások hónapokig vagy évekig álltak üresen a közművesítés hiánya miatt – mondta Borbély.

A miniszter szerint 2006 az infrastruktúra éve kellene legyen, és megerősítette azt a korábbi álláspontot, miszerint a Román Kereskedelmi Bank (BCR) privatizációjából származó pénzt infrastrukturális beruházásokra kellene fordítani.

A miniszter elmondta, az utóbbi 15 évben nem kapott kellő hangsúlyt a falusi infrastruktúra fejlesztése, de ebben az évben a tárca infrastruktúra-fejlesztési programjában kiemelten fontos tételként szerepel a községi utak aszfaltozása, valamint a falvak vízhálózatának kiépítése. 2006-ban a minisztérium háromszor több pénzt juttat a falusi infrastruktúra fejlesztésére. – mondta Borbély. (szabadsag/rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS