2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A tavalyi támogatások 40%-át kapták meg az IKA erdélyi pályázói

2006. január 05. 14:30, utolsó frissítés: 14:31

Az Illyés Közalapítvány (IKA) 113 millió forintnyi támogatást nem folyósított még az elmúlt évi 190 milliós keretből az erdélyi pályázóknak, azután, hogy a közalapítvány eleve kevesebb mint a felét kapta meg a magyar költségvetésben e célra előirányzott keretnek – írja csütörtöki számában a Krónika.

A napilap megszólaltatta Laborczi Gézát, az IKA kuratóriumi titkárárát, aki úgy vélekedett: takarékos költségvetés esetén az attól függő intézmények is megérzik a pénzhiányt, de ez nem szerencsés megoldás a közalapítványok esetében. "A pályázati támogatások folyósítását ugyanis mi szerződésben vállaltuk. Ezt a szerződést azonban érzésem szerint a magyar kormány egyoldalúan megszegte" - fejtette ki a tisztségviselő.

A titkár szerint az Illyés Közalapítvány abban a meggyőződésben hirdetett pályázatokat és bírálta el alkuratóriumai révén azokat, hogy a kiosztandó pénzkeret az állami költségvetésben rögzítettek szerint a rendelkezésére is áll. Sajnos mégsem így van, ezért alakult ki a mostani példátlan helyzet – magyarázta a késést a Krónika érdeklődésére Laborczi.

Az IKA 2005. évi kiírásán Erdélyből közel 2600 pályázat vett részt. Az IKA romániai alkuratóriumának titkára, Tibád Zoltán a Krónika érdeklődésére elmondta, hogy a nyolc szaktestületben elbírált pályamunkák közül 1206 nyerte el a támogatást, miután az erdélyi testület által jóváhagyott pályázatokkal szemben a budapesti kuratóriumnak sem volt ellenvetése.

A 2005 júliusában-augusztusában lezajlott elbírálás nyomán a nyertes pályázatoknak megítélt összegnek csupán 40%-át, (77 millió forintot) fizették ki. Ezt követően, szeptemberben már elakadtak az átutalások, az októberi néhány tétel kifizetése után egyetlen fillér sem érkezett Erdélybe – emlékeztetett Tibád. (krónika/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS