2021. március 4. csütörtökKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

CIA-fogdák: eljárás indult a svájci újságírók ellen

2006. január 10. 16:57, utolsó frissítés: 16:57

Eljárást indított újságírók ellen a svájci katonai ügyészség kedden amiatt, hogy a SonntagsBlick című zürichi hetilap legújabb számában közölt egy faxüzenetet az európai titkos CIA-fogdák ügyében. Vizsgálat indult a lap főszerkesztője, Christoph Grenacher és két újságíró ellen, akiket katonai titkok közzétételével gyanúsítanak.


Állásfoglalásában a főszerkesztő kijelentette: nem lepi meg az intézkedés, és vállalja az egyedüli felelősséget a fax nyilvánosságra hozataláért. Mint hangsúlyozta, a SonntagsBlick szerkesztősége fontosabbnak tartja a közvélemény érdekeit Svájc államérdekeinél.

A katonai ügyészség egy másik eljárást is indított ismeretlen tettes ellen, amelyben azt vizsgálják, hogyan került a titkosnak minősített irat a svájci hírszerzéstől a hetilaphoz.

A zürichi lap vasárnap megjelent száma szerint a hírszerzés berni lehallgató központjában elfogták tavaly november 15-én azt a faxüzenetet, amelyet Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszternek küldött hazája londoni nagykövetsége. Az üzenetben egyebek között az állt: a diplomáciai képviselet "saját forrásokból úgy értesült, hogy csakugyan kihallgattak 23 iraki és afgán állampolgárt a Konstanca mellett található Mihail Kogalniceanu támaszponton". Hasonló kihallgató központok működnek Ukrajnában, Koszovóban, Macedóniában és Bulgáriában – áll a faxüzenetben.

A titkos CIA-fogdák létezését a washingtoni kormány továbbra is tagadja. Ion Iliescu volt államelnök hétfőn este ismét megerősítette, hogy nem tud ilyen létesítmények létezéséről. "Nem tudok ilyen fogdákról. A helyet ellenőrizték" – mondta, amikor találkozott a PSD tagjaival.

A találkozón szintén részt vevő Adrian Nastase volt kormányfő spekulációnak nevezte a lapjelentést. Ő azzal támasztotta alá az állítását, hogy újságírók is meglátogatták a bázist. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS