2021. március 6. szombatLeonóra, Inez
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Vitát kavar a kolozsvári ’56-os emlékmű terve

2006. január 24. 14:52, utolsó frissítés: 14:52

Vitát kavart a Kolozsvár Társaság által kezdeményezett emlékmű terve, amelyet az 1956-os magyar forradalommal szolidarizálók tiszteletére állítanának Kolozsváron.


A Ziarul Clujeanului kolozsvári napilap szerint a kezdeményezés vitát váltott ki, több politikus szerint az emlékműnek nincs helye Kolozsváron, mivel itt az ellenállás meglehetősen gyenge volt 1956-ban. Történészek azonban azt hangoztatják, hogy egy ilyen emlékmű felállítása indokolt lenne az antikomunista ellenállás tükrében.

A három évvel korábban alakult Kolozsvár Társaság pályázatot írt ki az ’56-os magyar forradalommal szolidaritást vállalók emlékművére, a pályázatra makettekkel lehetett benevezni. Az emlékmű felállításának ötlete annak kapcsán született, hogy idén lesz az 1956-os események 50. évfordulója. Az emlékmű talapzatán csak annyi áll majd, hogy In memoriam 1956, és mindazon románok és magyarok emlékét őrzi, akik annak idején szenvedtek – nyilatkozta Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke a Mediafax hírügynökségnek.

Kántor elmondta, a magyar forradalom iránti szimpátia miatt több ezer román és magyar került börtönbe. Ioan Ciupea kolozsvári történész hasonló álláspontot képvisel: “Egy ilyen emlékmű felállítása indokolt lenne, mivel 1956-ban létezett egy ellenállási mozgalom. Itt, Kolozsváron nem volt nagy dolog, mivel a Securitate kijátszott minden nagygyűléskísérletet, viszont Temesváron jelentős ellenállás volt” – mondta a történész.

A kolozsvári politikusok többsége ellenzi az emlékműállítást, vagy várakozó álláspontra helyezkedik. “Nem tudom, a románok számára van-e valami jelentősége az ’56-os magyarországi forradalomnak. Romániában nem volt antikommunista ellenállás, és disszidensek sem voltak. Akkor értek egyet az emlékmű felállításával, ha Kolozsváron népszavazást tartanak, és a lakosság támogatja a kezdeményezést. De hangsúlyozom, nem hiszek abban, hogy nagyobb jelentősége lenne” – mondta Vasile Dîncu PSD-szenátor.

Lehet szó egy ilyen kezdeményezésről, ha nincsenek nacionalista vagy soviniszta felhangjai. Ha a hangsúly az antikommunista harcon van, és a kezdeményezés nem sérti az alkotmány 30. cikkelyét, akkor nem látom akadályát az emlékmű felállításának – jelentette ki Emil Boc kolozsvári polgármester. (mediafax/háromszék)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS