2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Érvénybe lépett a szabad külföldre utazást szabályozó törvény

2006. január 30. 11:10, utolsó frissítés: 17:29

Január 29-től hatályosak a román állampolgárok szabad külföldi utazását szabályozó törvény rendelkezései. A korábbi szabályozások értelmében a schengeni övezetben való tartózkodás maximális ideje három hónap volt.

Ez a szabályozás igen érzékenyen érintette a külföldön munkát vállaló romániai személyeket, akik számát milliós nagyságrendűre teszik. A külföldi munkavállalás kiváló valutaforrást jelent Románia számára, hiszen a határon túl foglalkoztatottak évi átlagban 3 milliárd eurót küldenek haza az országba.

Csupán Spanyolországban 800 000-1000 000 román állampolgár dolgozik, többnyire a mezőgazdaságban, de sokan kapnak idénymunkát Olaszországban és Németországban is. Közülük a legtöbben, munkájuk miatt, arra kényszerültek, hogy túllépjék az eddigi szabályozásokat és a megengedettnél hosszabb időt töltsenek a schengeni államokban.

Tavaly nagy botrányt váltott ki a belügyminisztérium intézkedése, amelynek megfelelően ezektől a személyektől bevonták az útlevelet. Most, az újabb rendelkezések szerint, visszakapják úti okmányukat. Ezek visszaszolgáltatása hétfőn kezdődik el, az érintettek megyéjük területi útlevélosztályán kaphatják meg úti okmányukat. Becslések szerint ez az intézkedés 50-70 ezer személyt érint. Ugyancsak vasárnaptól szabadon, büntetés kockázata nélkül visszatérhetnek Romániába mindazok, akik túllépték a 90 napos maximális tartózkodási időt.

Nem hagyhatják el viszont Romániát azok az állampolgárok, akik ellen a román hatóságok 25 millió lejt meghaladó tartozás, a nemzetbiztonsági érdekek csorbítása, vagy a szervezett bűnözéssel való kapcsolatok miatt indítottak eljárást, vagy akik bűnvádi kivizsgálás alatt állnak. Csupán bírósági jóváhagyó ítélet birtokában utazhatnak ki Romániából a külföldről illegális munkavállalás, lopás vagy koldulás miatt kitoloncolt személyek. A román illetékesek ígérete szerint esetükben rövid, maximum 5 napos bírósági eljárással döntenek.

A román hatóságok ugyanakkor bejelentették: a jövőben biometrikus útleveleket vezetnek be. Fontos új szabályozás az is, hogy az útlevelek eddigi 5 éves érvényességét a 25 éven felüli személyek esetében 10 évre hosszabbítják meg. 14 és 25 év között az útlevél 5 évig lesz érvényes, a 14 éven aluli gyermekek szüleik útlevelében szerepelhetnek. 14 éven felüli kiskorú csak mindkét szülő beleegyezésével kaphat saját útlevelet, amely 3 évre szól. (ma.hu/cena.ha)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS