2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tăriceanu: nem változik az uniós felkészülés üteme

2006. január 31. 11:17, utolsó frissítés: 11:17

A miniszterelnök szerint az ország változatlan ütemben készül fel az uniós csatlakozásra. Călin Popescu Tăriceanu az unió soros elnökségét betöltő Ausztria kancellárjával Bécsben tartott találkozója után jelentette ki hétfőn, hogy Románia 2005-ben is folytatta a szükséges erőfeszítések megtételét az EU-val kapcsolatban vállalt kötelezettségek teljesítése érdekében. A kormányfő szerint az ország megmutatta, hogy megvannak a képességei ehhez, és ugyanilyen ütemben fogja folytatni a felkészülést.


Tăriceanu szerint az ország EU-csatlakozásának dátumáról szóló döntésnek az EU-bizottság ilyen irányú ajánlásán kell alapulnia. Ennek az ajánlásnak kell alapul szolgálnia a meghozandó politikai döntéshez – jelentette ki. Ezzel kapcsolatban azonban hozzáfűzte, hogy Európában nem kedvező a politikai légkör a további EU-bővítéshez.

Wolfgang Schüssel kancellár jelentősnek értékelte az alig több mint egy éve hivatalban levő román kormány tevékenységének konkrét eredményeit, mindenekelőtt az utóbbi hónapokkal és hetekkel összefüggésben. A konzervatív politikus felhívta a figyelmet arra, hogy Románia Bulgáriához hasonlóan földrajzi, történelmi és kulturális értelemben is Európa része, ennek megfelelően pedig az EU része is. Az európai országok előtt nyitva kell lennie az ajtónak – fűzte hozzá. Kijelentette, hogy a nem európai országokkal kapcsolatban azonban más stratégiára van szükség, de országnevet nem említett.

Az osztrák tömegtájékoztatás emlékeztetett arra, hogy a Romániával kötött csatlakozási szerződés egyik záradéka szerint a jövő év január 1-ről 2008 január 1-re halasztható az EU-belépés dátuma, miután igazságügyi téren, a korrupció elleni küzdelemben és a határok biztonságát illetően Bukarest nem ért el kellő haladást. Az EU bizottsága legutóbbi értékelésében is ezekkel a területekkel kapcsolatban fogalmazott meg bírálatot. A bizottságnak május közepén kell nyilvánosságra hoznia a romániai átalakításokról szóló újabb jelentését, és annak már tartalmaznia kell a csatlakozás ajánlott dátumát is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS