2021. május 12. szerdaPongrác
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Asztalos: az antiszemitizmus miatti elmarasztalás érvényben marad

2006. február 07. 12:58, utolsó frissítés: 12:58

Nem a diszkriminációellenes tanács antiszemitizmus miatti elmarasztaló döntését, hanem a Molnár József erdőszentgyörgyi SZNT-küldött elleni bírságot megállapító jegyzőkönyvet érvénytelenítette a marosvásárhelyi törvényszék – fejtette ki az Új Magyar Szónak Asztalos Csaba. A diszkriminációellenes tanács elnöke az ÚMSZ megkeresésére cáfolta a Krónika napilap tegnapi számában megjelent értesüléseket, miszerint a marosvásárhelyi igazságszolgáltatás megállapította volna: nem minősíthető antiszemitának a Székely Nemzeti Tanács erdőszentgyörgyi küldöttjének tavalyi kijelentése.


Asztalos szerint Molnárnak valóban nem kell kifizetnie a kormányhatóság által kiszabott ötmillió lejes bírságot, ám az antiszemitizmus miatti elmarasztalása érvényben marad, minthogy azt a döntést a Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd által képviselt Molnár nem is támadta meg a bíróságon.

A CNCD elnöke szerint újabb eljárás indítható Molnár József ellen amiatt, hogy a Krónika tegnapi számában megerősítette az inkriminált nyilatkozatot. "Ma is fenntartom ezt az állításomat ez ugyanis nem vád, hanem egyszerű ténymegállapítás" - nyilatkozta a lapnak Molnár.

"Ez a kijelentés véleményem szerint kimeríti az antiszemitizmus fogalmát" - szögezte le a testület elnöke. Asztalos elmondta, meglepte a bírságmegállapító jegyzőkönyvet érvénytelenítő törvényszéki döntés, amelyről az indoklás közléséig nem tudni, hogy formai vagy tartalmi okokból született-e.

A diszkriminációellenes tanácsnál azóta is folyamatban van az ülésvezető Csapó József SZNT-elnök felelősségének kivizsgálása, minthogy nem moderálta az antiszemita megnyilvánulást. Ami a Molnár-ügyet illeti, Asztalos szerint amellett, hogy a tanács megállapította a diszkrimináció tényét, a 2002/31-es sürgősségi kormányrendelet alapján a rendőrségnek kellene fajgyűlölő, fasiszta, xenofób propaganda miatt szankcionálnia a törvénysértést – írja az ÚMSZ.

Molnár József az SZNT egy évvel ezelőtti gyergyószentmiklósi ülésén azt fejtegette: "Magyarországon tízmillió magyar lakik, de a számok nem ezt igazolják. Azt kell mondanom: Magyarország az egyetlen ország, ahol... tessenek megnézni: Németországot németek vezetik, Lengyelországot lengyelek, Szlovákiát szlovákok; Magyarország az egyetlen, amely lassan második Izraellé válik, s nincs kiút!... És ha nem ügyelünk, messzibbre is eljutnak!" (úmsz)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS