2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ezután sem tartózkodhatunk 90 napnál többet a Schengen-övezetben

2006. február 07. 15:40, utolsó frissítés: 15:40

A Schengen-övezethez tartozó államokban és Magyarországon való tartózkodás továbbra sem lehet 90 napnál hosszabb. A helyzet változatlanságára hívja fel a figyelmet az a közlemény is, amelyet a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulátusa bocsátott ki tegnap. A főkonzulátus tudatja a Magyarországra beutazni kívánó, valamint a már Magyarország területén tartózkodó román állampolgárokkal, hogy továbbra is az ismert szabályozás van érvényben: 180 naponként 90 napig lehet folyamatosan ott tartózkodni vízum nélkül.

A január 29-én életbe lépett törvénymódosítások értelmében a Schengen-övezetben 90 napnál hosszabb ideig tartózkodó román állampolgároknak a román határrendőrség nem vonja be automatikusan az útlevelét. Vasile Blaga belügyminiszter ugyanakkor azt tanácsolta, hogy a román állampolgárok külföldön ne haladják meg a három hónapot, ha nem rendelkeznek munkavállalási vízummal.

Azok a személyek, akik kiskorúak kísérőjeként kívánnak külföldre utazni, kiutazáskor kötelesek erkölcsi bizonyítványt felmutatni. A rendelet ismeretének hiánya – és így az erkölcsi bizonyítvány hiánya miatt a napokban több személyt is visszafordítottak a határőrök, többek közt a bukaresti Ady Endre iskola negyventagú csoportját is. (úmsz, krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS