2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az EU növelné a beutazási díjat

2006. február 23. 11:23, utolsó frissítés: 11:23

Románia uniós csatlakozásáig késleltetné a belügyminisztérium a belépési díjak növelését. A tárca szerint a Brüsszelben elfogadott kódex miatt a határon túli magyarok drágábban léphetnének Magyarország területére.

Magyarország egyedüliként nemmel szavazott a schengeni határellenőrzési kódexre az európai uniós bel- és igazságügyi miniszterek ülésén. A kódex eltörli a mostani beutazásonkénti ezer forintot, és a tagállamokban eltöltött napok alapján állapítana meg egy fix összeget.

A belügyi tárca politikai államtitkára az InfoRádióban elmondta, egyelőre nem tudni, hogy ez a fix összeg mennyi lesz, de az biztos, hogy több, mint amit most kell fizetni. Attól tartanak, hogy a környező országokban lakó magyarok nem fogják tudni kifizetni a lényegesen magasabb díjtételt.

Juhász Gábor elmondta: a kódex szabályait minden tagállamnak kötelező átvennie, vannak azonban egyéb lehetőségek, amivel késleltetni lehet a bevezetést. A politikus azt mondta: a cél, hogy Románia uniós csatlakozásáig ne növekedjenek az Erdélyből Magyarországra utazók terhei.

A miniszteri tanácson a magyar küldöttség elvetette azt a francia javaslatot is, amely 35-ről 60 euróra növelné az uniós vízumdíjat. Erről azonban konkrét döntés nem született, ugyanis az uniós külügyminisztereknek is szavazniuk kell a kérdésről. (inforadio.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS