2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A székelyföldi születések száma nagyobb az országos átlagnál

2006. április 04. 16:13, utolsó frissítés: 16:13

Folyamatosan növekszik 2003 óta a születések száma Romániában, az országos statisztikai adatok szerint 2004-ben közel ötezerrel több gyerek jött a világra mint egy évvel korábban, és a szakértők szerint a növekvő trend folyamatos marad – írja az Új Magyar Szó.

Városi környezetben több gyerek születik, mint vidéken. Csökkenőben van a gyereket vállaló háziasszonyok száma, és egyre több felsőfokú végzettségű nő vállal gyereket. A szakértők szerint a születési statisztikák már négy éve kedvező irányba váltottak, de a növekedés lassú.

Országos szinten 9,7 ezrelék volt a születési arányszám 2002-ben, 9,8 ezrelék 2003-ban, és 10 ezrelék 2004-ben. A lap utánanézett: ugyanez a növekedési trend észlelhető a két székely megyében is. Háromszéken a születési arány 2002-ben 10,9, 2003-ban 10,8, 2004-ben pedig 11,6 ezrelékes volt, ami átlagban több mint egy ezrelékkel meghaladja az országos arányokat.

Veres Valér szociológus, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa úgy véli: a növekvő gyerekszám hátterében többek között az áll, hogy az 1967-1970 közötti népes generáció, amely – elsősorban gazdasági okokból – elhalasztotta a gyermekvállalást, 2003 után már gondoskodni kezdett az utódokról. "Ezt szaknyelven elhalasztott termékenységnek nevezik. A szóban forgó nemzedék rájött, hogy ketyeg a biológiai órája, s megpróbálta pótolni a lemaradását" – kommentálta az ÚMSZ-nek a jelenséget Veres.

A gyermekvállalási kedv növekedésében a szociológus szerint az állam családtámogató intézkedéseinek, a havi 800 lejes gyereknevelési segélynek is jelentős szerepe van, mivel ez az összeg magasabb, mint sok romániai nő fizetése. Szerinte azonban a javuló anyagi lehetőségek mellett kedvező tényező az is, hogy Románia uniós csatlakozása belátható időn belül bekövetkezik, mivel ez kiszámítható jövőképet, perspektívákat biztosít a fiatal házasoknak. (úmsz/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS