2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A román sajtó is elemezte a magyar választásokat

2006. április 11. 14:27, utolsó frissítés: 14:27

A magyar szocialisták előnyben vannak, hiszen a magyar választók nagyobbik része az első fordulóban a folytonosságra, a konfliktusoktól mentes, lazább politikai életre adta voksát – ez az alapgondolat jut kifejezésre a keddi román sajtó kommentárjaiban.

A Cotidianul című független napilap szerkesztője, Marius Cosmeanu kommentárjában úgy fogalmaz: a szavazásra jogosult magyar lakosságnak mintegy hetven százaléka lazább, konfliktusoktól mentes Magyarországra adta voksát, olyanra, amely sokkal kevésbé a múltba, mint inkább a jövőbe tekint.

A szerző emlékeztet: 2002-ben a Fidesz azzal nyerte meg a második fordulót, hogy radikalizálta nyelvezetét, magához vonzva Csurka István szavazóit. Most azonban Orbán Viktornak sokkal több választót kellene meghódítania. Ez nem lesz könnyű – véli Cosmeanu, utalva arra, hogy jelen pillanatban a közszolgálati televízió már nem áll közvetlenül a rendelkezésére.

A kommentátor szerint Orbánék most éppen politikájuk újbóli radikalizálódása miatt állnak vesztésre. Legalább három baklövést követtek el - írja a szerző, emlékeztetve, hogy a párt elítélte a homoszexualitást - mozgósításra kényszerítve főleg a budapesti liberális érzelműeket -, bírálta a fiatalság egy részének életmódját, és állást foglalt a határon túli magyarok kettős állampolgárságáért, amit a lakosság nagy része már elutasított egy népszavazáson.

A Ziarul Financiar című pénzügyi-gazdasági napilap is úgy látja, hogy a magyar szocialistáknak komoly esélyük van egy második kormányzási mandátum megszerzésére. A Jurnalul National azt emeli ki, hogy a magyarok a rendszerváltás óta először szavaztak a kormánykoalíció hatalmon maradása mellett.

Az Adevarul, amely tegnap még azt állította, hogy Gyurcsány a Nagy-Magyarország visszaállításának ígéretével kampányolt, úgy látja, hogy a hatalmon lévő párt megnyerheti a választásokat. A Curentul szerint az MSZP közel van a győzelemhez. Az Evenimentul Zilei azt írja: a magyar szocialisták éppen hogy nyertek az első fordulóban, és a legjobb esélyük van a nyerésre.

A Gândul című napilap rövid interjút közöl Gyurcsány Ferenccel. Ebben a magyar miniszterelnök azt mondja: tízmillió magyar miniszterelnökének tekinti magát, aki ugyanakkor tizenöt millió magyar érdekeit is szem előtt tartja. A román-magyar viszonyról szólva Gyurcsány szerint a meglévő problémákat meg lehet oldani. A Gozsdu-közalapítvánnyal kapcsolatosan felmerült gondok szerinte csak jogi és technikai jellegűek. A romániai magyar közösséget illetően Gyurcsány emlékeztet, hogy ez ügyben az RMDSZ a főszereplő. Soha nem értettünk egyet azzal, hogy Románia belpolitikáját Magyarországon alakítsák – szögezte le. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS