2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Erdélyi közéleti szereplők kérik Dávid Ibolyát a jobboldali összefogásra

2006. április 11. 18:37, utolsó frissítés: 18:37

Eddig 22 erdélyi egyházi vezető, író és politikus írt alá azt a Dávid Ibolyának címzett levelet, amelyben arra kérik az MDF elnökét, ne határolja el magát egy jobboldali összefogás gondolatától. A szerkesztőségünkbe eljutattatott levelet teljes terjedelmében közöljük:


Dr. Dávid Ibolya Elnök Asszony részére

Magyar Demokrata Fórum
Szilágyi Erzsébet fasor 73.
1026 Budapest


Székelyudvarhely, 2006. április 11.Tisztelt Elnök Asszony!

Noha közvetlenül nem vagyunk részesei, ugyanolyan fokozott izgalommal éljük át az anyaországi választásokat, akárcsak Önök. Kérjük, fogadja gratulációnkat, hogy a Magyar Demokrata Fórum, az előrejelzésekkel ellentétben, ismét parlamenti mandátumhoz jutott.

A mai országhatáron kívül élő magyarok érzelmileg legalább annyira érintettek a választások kimenetelében, mint anyaországi testvéreink, hiszen mindannyiunk számára óriási fontossággal bír jövőnk alakulása. Az elmúlt kampányidőszak során még inkább életünk részévé váltak a magyarországi események, mindennapi beszélgetéseink témájává vált az esélylatolgatás, a bizakodás, hogy Magyarország és a magyar választópolgárok sorsával egyetemben az egész magyar nemzet sorsa jobbra fordul.

Innen Erdélyből úgy látjuk, hogy ma Magyarországon is többen vannak azok, akik ténylegesen jobbra akarják fordítani az ország és a nemzet jövőjét, ezért mindennél fontosabbnak tekintjük, hogy jobboldali kormány vezesse a következő négy esztendőben az országot. A kisebbségben élő magyarok éppen kisebbségi sorsukból fakadóan, többségükben jobboldali beállítottságúak, fokozottabban nemzeti érzelműek, így természetes, hogy jobboldali kormányt szeretnének. Számunkra ez jelent csak garanciát arra, hogy Budapest jó irányba alakítja minden magyar jövőjét, hogy a magyar nemzet egyesítésének óhaja ismét kellő hangsúlyt kapjon.

Hisszük, hogy visszatér nemzetünk életében az a reményteljes, megvalósításokkal teli időszak, amit az 1998-2002 közötti periódus jelentett: a státustörvény elfogadása, a Mária Valéria híd megépülése, a Sapientia Tudományegyetem megalapítása, hogy csak néhányat említsünk meg azok sorából, melyek számunkra, a határon túli magyarok életében kiemelkedő jelentőséggel bírtak. Mindezek, a nemzeti összefogáson alapuló eredményeink kerültek veszélybe a baloldali-liberális kormány tevékenysége idején. A státustörvény tartalmi megcsonkítása, a december 5.-i népszavazás szomorú emléke nehezen gyógyuló sebeket ejtettek rajtunk.

A választások első fordulójának eredményei alapján, a nemzeti kormány megalakulásának előfeltétele, hogy a jobboldali pártok emelkedjenek felül az elszenvedett sérelmeiken és fogjanak össze!


Kedves Elnök Asszony!

A magyar választók felhatalmazása alapján úgy alakult, hogy egy jobboldali párton, a Magyar Demokrata Fórumon múlhat, lesz-e nemzeti kormánya az országnak. Bízunk abban, hogy jó kezekben van a nemzet jövője. Meghatottan gondolunk vissza Antall József miniszterelnök úr szavaira: „lélekben, érzésben 15 millió magyar miniszterelnöke kívánok lenni”.

Szavazni nincs jogunk, de az antalli gondolat felhatalmaz bennünket, határon kívül élő magyarokat, hogy a Csíksomlyói Szűz Mária nevében forduljunk Önhöz, kérve: ne határolja el magát egy jobboldali összefogás gondolatától, ne engedje, hogy a magyar nemzet életében újabb december 5.-ék előfordulhassanak!

Csíksomlyón jelenleg a Nagyasszony szomorú. A Csíksomlyói Boldogasszony nem a Diaboloszt, hanem Jézus egységre, összefogásra buzdító igéjét akarja (Jn 17, 20-26).


Aláírják:

Albert István P. Leánder OFM, csíksomlyói házfőnök
Boros Károly, felcsíki főesperes
Gergely István, csíksomlyói esperes
Hajdó István, Gyergyói Kerület főesperese
Kovács Sándor, Székelyudvarhelyi kerület főesperese
Hegyi István, csíkszeredai református lelkipásztor
Hegyi Sándor, székelyudvarhelyi református lelkipásztor
Kedei Mózes, Székelyudvarhely Unitárius Egyházkör esperese
Dancs Lajos, énlaki unitárius lelkipásztor
Beder Tibor, Julianus Alapítvány Kuratóriumának elnöke
Dániel Sándor, a csíki Nagycsaládos Egyesület elnöke
dr. Farkas Csaba, az SZNT alelnöke
György Attila, író
Komoróczy György, író, nyelvművelő
Lőrincz György, író, az EMIA elnöke
Papp Előd, Csíkszereda volt alpolgármestere
Sándor Krisztina, a MIT elnöke
Sógor Csaba, RMDSZ szenátor
Soós Sándor, az EMI elnöke
dr. Szakács István Péter, tanár, író
Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere
Zsidó Ferenc, író, a Polgári Élet főszerkesztője

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS