2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fefüggesztik a verespataki beruházás környezetvédelmi engedélyezési eljárását

2006. április 12. 12:41, utolsó frissítés: 12:43

Sztavrosz Dimasz, az Európai Bizottság környezetvédelmi ügyekben illetékes biztosa figyelmeztette kedden Romániát a vitatott verespataki aranykitermelés lehetséges következményeire. A kérdés " nem pusztán Románia belügye, azt az EU is figyelemmel kíséri" – közölte Dimasz Bukarestben.

Az EU biztosa a cianidos aranykinyerést "felettébb veszélyesnek" nevezte, és hozzáfűzte, hogy "azokat a vállalatokat, amelyek ezt a technológiát alkalmazzák, alaposan ellenőrizni kell".

Dimasz a romániai uniós belépési folyamatról tárgyalt Bukarestben, és ez alkalomból találkozott több román környezetvédelmi szervezet vezetőivel. Ezen a találkozón rész vett Sulfina Barbu környezetvédelmi miniszter is, aki a jelenlévők nagy meglepetésére közölte, hogy felfüggesztik az aranybánya beruházás nemzetközi környezetvédelmi eljárását. Ezt a közlést eddig hivatalos román kormányforrások nem erősítették meg.

A Greenpeace sajtóközleményben "jelentős sikerként" értékelhető döntésről ír. Csáki Roland, a Greenpeace kampányszervezője az MTI-nek elmondta, hogy a siker abban rejlik, hogy ha a beruházó ezek után folytatni akarja a projektet, akkor az összes szükséges engedélyt újra be kell szereznie, ami minden bizonnyal több évbe telhet. A régészeti engedély és a "kitelepítéshez" szükséges városrendezési engedély újbóli benyújtásáról van szó, amely a környezeti hatástanulmány kiadásához szükséges.

A miniszter a felfüggesztéssel szerezhet érvényt a román bíróság tavaly nyári döntésének. Ez a korábbi döntés, különböző törvénysértések miatt érvénytelenítette a beruházáshoz kiadott városrendezési, kitelepítési és régészeti engedélyeket. Ezen engedélyek hiányában nem lehet környezetvédelmi engedélyért folyamodni.

A kanadai-román Rosia Montana Gold Corporation szándéka szerint egy falut áttelepítene Románia nyugati részén és a nyíltszíni bányában 17 év alatt 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt termelne ki, a nemesfémek kinyeréséhez környezetre veszélyes cianidot használva. A projekt a veszélyes technológia alkalmazása és a környezet megváltoztatása miatt éles bírálatok tárgya. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS