2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elhalasztották a külföldieknek szóló lejkötvények kibocsátását

2006. április 12. 12:56, utolsó frissítés: 12:56

Áprilisról májusra halasztották azoknak a lejkötvényeknek a kibocsátását, amit első ízben már külföldiek is megvásárolhatnak. A pénzügyminisztérium a döntést a költségvetés kedvező alakulásával indokolta. Eredetileg április 17-én kerültek volna értékesítésre azok a lejkötvények, amelyeket már külföldiek is jegyezhettek volna. Az ehhez szükséges engedélyt februárban adta meg a parlament.

A pénzügyminisztérium kedden azt közölte, hogy május 4-én és június 1-én három, illetve ötéves kincstárjegyek eladására kerül sor összesen 200 millió RON értékben. Egyúttal törölték a május 15-ére és június 19-ére tervezett kincstárjegy eladást.

Romániáé az egyik legkisebb közadósság Kelet-Európában, a GDP-nek csak körülbelül a 20%-ával egyenértékű. A hazai adósság-kibocsátás idei hivatalos célja legföljebb 9,6 milliárd lej, a tavalyi 3,72 milliárd után. Új devizaadósság-kibocsátásra a hivatalos cél legföljebb 4,3 milliárd euró, azzal, hogy bármelyik csoportban a ki nem használt mennyiséggel növelhető a másik csoport plafonja. Ez azért is lényeges, mert a pénzügyminisztériumban már közölték, hogy az idén nem terveznek devizaadósság-kibocsátást. Szeptemberig tervezik a tőkeszámla teljes felszabadítását, a rövid lejáratú pénz- és tőkepiaci termékekkel való kereskedelem engedélyezésével a külföldiek számára is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS