2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tíz CIA-repülőgép szállt le 2003 és 2005 között Romániában

2006. április 12. 15:07, utolsó frissítés: 15:07

Tíz, iraki és afgán foglyokat szállító CIA-repülőgép szállt le 2003 és 2005 között Romániában – derül ki az Evenimentul Zilei mai cikkéből, amelyben a lap újsáírója az európai repülésbiztonsági szervezetre, az Eurocontrolra hivatkozik.

A lap úgy tudja, hogy a gépek Bukarest két repülőterén, valamint Temesváron és az ország dél-keleti részén fekvő Mihai Kogălniceanu katonai bázison szálltak le.

Az Evenimentul Zilei szemtanúként egy névtelenséget kérő repülőtéri alkalmazottat is idézett, aki elmondta: minden alkalommal a repülőgép legénységének egy tagja kiszállt és dokumentumokat adott át a román hírszerző szolgálat tábornokának vagy ezredesének.

A védelmi minisztérium nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyről, és nem fűzött hozzá kommentárt az amerikai titkos szolgálat gépeinek feltételezett romániai útjait vizsgáló parlamenti bizottság elnöke sem, mivel hivatalosan meg nem erősített információkról van szó. A bizottság várhatóan június 1-én teszi közzé a vizsgálat eredményeit.

Traian Băsescu államfő többször is visszautasította a romániai CIA-börtönökről szóló feltételezéseket. Ugyanakkor megerősítette, szálltak le repülőgépek Románia területén a román és az amerikai titkosszolgálat közötti együttműködés keretében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS