2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szaktárca cáfolja a verespataki beruházás nemzetközi környezetvédelmi eljárásának felfüggesztését

2006. április 12. 17:02, utolsó frissítés: 17:02

Nincs szó a verespataki aranybánya-beruházás nemzetközi környezetvédelmi eljárásának felfüggesztéséről, a projekt ellenzőinek ezzel kapcsolatos állításai nem felelnek meg a valóságnak - derül ki az aranykitermelést tervező Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) szerdán közzétett közleményéből.

Az MTI bukaresti irodájába eljuttatott dokumentumában a kanadai-román vállalat "teljesen hamisnak" minősítette azokat az információkat, amelyeket a projektet ellenző civil szervezetek az előző napon hoztak nyilvánosságra. A verespataki Alburnus Maior, a Greenpeace romániai szervezete, valamint a Jogi Források Központja elnevezésű román szervezet a Sulfina Barbu román környezetvédelmi miniszter és Sztavrosz Dimasz, az Európai Bizottság környezetvédelmi ügyekben illetékes biztosa között lezajlott keddi találkozón elhangzottakat értelmezték.

E szervezetek szerint a román környezetvédelmi miniszter az említett megbeszélésen állítólag meglepetésszerűen bejelentette: a verespataki aranykitermelési projekt környezetvédelmi hatásának felmérésével kapcsolatos folyamat fel van függesztve. A közleményt kiadó három szervezet úgy értelmezte ezt a bejelentést, hogy a kitermelést tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) nem nyújthatja be a román környezetvédelmi tárcának a környezetvédelmi hatástanulmányt.

A minisztérium ugyanazon a napon kiadott közleményében nem erősítette meg az információt, hogy a miniszter asszony ilyen kijelentést tett volna. A minisztériumi közlés szerint csupán arról van szó, hogy a tárca 2005 júniusa óta nem foglalkozott a beruházás környezetvédelmi engedélyezésével.

Ennek pedig az az oka, hogy az RMGC még be sem nyújtotta a kitermelés engedélyezéséhez szükséges környezeti hatástanulmányát (ez állítólag már elkészült, most annak több nyelvre való lefordítása zajlik). A procedúra szempontjából ugyancsak elengedhetetlen területrendezési engedély is hiányzik. Ezt ugyan a vállalat korábban megkapta az illetékes önkormányzattól, de az Alburnus Maior megtámadta azt, és egy bíróság saját döntésének meghozataláig azt felfüggesztette. Ugyanakkor ez a területrendezési engedély érvényessége tavaly decemberben lejárt, így a bányavállalatnak mindenképpen újat kell kérnie, de annak megszerzése legfeljebb hetek kérdése.

Ezért a minisztérium csupán arról értesítette az RMGC-t, hogy szerezzen be az illetékes hatóságoktól egy újabb, érvényes területrendezési engedélyt, és nyújtsa be azt a minisztériumnak a környezetvédelmi hatástanulmánnyal együtt. Korodi Attila, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára maga is azt nyilatkozta a sajtónak: a cég nem rendelkezik érvényes területrendezési engedéllyel, így amíg dokumentációja nem lesz teljes, azt be sem nyújthatja a szaktárcának. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS