2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A tervezettnél kisebb részt privatizálnak a CEC-ből

2006. április 13. 10:49, utolsó frissítés: 10:49

A kormány bejelentése szerint a nagyságra negyedik román kereskedelmi bankból, a Letéti és Takarékpénztárból (CEC) a tervezett 85%-nyi hányad helyett csupán 69,9%-nyi tulajdonrészt privatizálnak. A szerdai bejelentés szerint a fennmaradó hányad egy részét később értékesítik.

Oana Marinescu kormányszóvivő a Reuters-nak azt mondta, hogy 69,9%-nyi CEC részesedést terveznek eladni stratégiai befektetőnek. Egyúttal megerősítette azt a március eleji döntést, hogy az érdeklődők április 25-ig tehetik meg a kötelező érvényű vételi ajánlatukat.

Az év elején az illetékesek azt mondták, hogy a privatizáció akár két év halasztást is szenvedhet a magasabb ár elérése céljából. A nem kötelező érvényű ajánlatok 300 millió euró körüliek voltak, jócskán elmaradva a kormány által várt 500-600 millió eurótól.

November végéről először januárra halasztották a CEC többségi részesedésére vonatkozó, kötelező érvényű ajánlattétel határidejét, majd ezt is módosították, de időpont megjelölése nélkül. A legújabb változat, amit most a kormányszóvivő is megerősített: április 25.

A többségi hányadra a magyar OTP Bank Rt. mellett további hat bank nyújtott be októberben nem kötelező érvényű ajánlatot: a francia-belga Dexia, az osztrák Raiffeisen Zentralbank és az Erste Bank, a görög Ethniki Trapeza, az ugyancsak görög EFG Eurobank Ergasias és az olasz Banca Monte dei Paschi di Siena.

A CEC eladásával a romániai bankoknak már a 90 százaléka lesz külföldi kézben, és ezzel a bankprivatizáció gyakorlatilag lezárul. A CEC 20 millió eurós nyereséggel zárta a tavalyi évet, piaci részesedése 4,4%-ra csökkent az egy évvel korábbi 5,7%-ról. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS