2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

12 megyében tart az árvízkészültség

2006. április 13. 11:00, utolsó frissítés: 11:00

Az árvízveszély miatt a készültség legmagasabb fokát rendelték el szerdán Románia 12 megyéjében. A Duna teljes romániai hosszában a folyam sok helyen kilépett a medréből, teljesen megtöltötte az ottani, többnyire rendezetlen árterületet. Kikötőket, hajóépítő telepeket, lakott területeket, ipari létesítményeket öntött el a víz. Calafat folyami kikötőnél leállítottak minden munkát, akárcsak a galaci hajógyárnál. A helyi hatóságok a Duna-deltában élők kimenekítésére készülnek.

Kritikus a helyzet a Dunába ömlő dél- és délkelet-romániai folyók – a Zsil, az Olt, a Ialomita, a Szeret – torkolatvidékén, valamint a Delta vidékét felölelő Tulcea megyében. Ez utóbbi területen a folyó áttörte a gátakat, több ezer hektár mezőgazdasági terület került víz alá, elöntéssel fenyegetve a környékbeli településeket. Itt is megkezdődött a lakosok részleges kimenekítése. A helyi iskolákat, művelődési házakat, kórházakat úgy alakítják át, hogy szükség esetén ott lehessen embereket elhelyezni. Hasonlóképpen súlyos a helyzet az ország délnyugati részében, Dolj megyében.

A kialakult helyzetet tovább súlyosbítja, az esős idő, amely tovább emelheti a folyók vízszintjét. A lehetséges árvizek térségében 15 ezer házat és magángazdaságot fenyeget a víz.

12 megyében a legmagasabb készültségi fokozatban vannak a mentőalakulatok és egészségügyi szolgálatok, ezek mellett egy természeti katasztrófa esetén bevetik a román hadsereget és a légierőt is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS