2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ciuvică ismételten a szekuval való együttműködéssel vádolja Băsescut

2006. április 13. 11:09, utolsó frissítés: 11:09

Teljes átláthatóságot hirdetett meg Traian Băsescu. A felhívás egyfajta próbálkozás azoknak a vádaknak a tisztázására, amelyek szerint az államfő együttműködött a politikai rendőrséggel – számol be mai lapszámában az Új magyar szó.

Az államelnök nyilvános felszólítást intézett a volt Securitate iratait kezelő valamennyi állami hatósághoz, hozzák nyilvánosságra a rá vonatkozó összes információt.

Băsescu azután kényszerült erre a lépésre, hogy Mugur Ciuvică ismételten azzal vádolta meg, hogy együttműködött a szekuval. Az államfő ezt tagadja, cáfolatával azonban újabb támpontot adott vádlójának, akivel szemben korábban becsületsértési pert nyert ugyanebben az ügyben.

Mugur Ciuvică szerint az elnöki hivatal közleménye rendkívül súlyos visszaélésekre utal. A kommünikében ugyanis többek között az áll, hogy a Ciuvică által nyilvánosságra hozott dokumentumokat a már említett per során a védelmi minisztérium kézbesítette a bíróságnak.

Ciuvică szerint az állítás nem fedi a valóságot, ugyanis a bíróság nem engedte meg, hogy beletekintsen a szigorúan titkos dokumentumokba. Ciuvică védője hiába próbálkozott a dokumentum átminősítésével is.

Ha a szóvivő igazat mond, az azt jelenti, hogy Băsescu és jogi képviselője betekintést nyert a bíróságnak átküldött védelmi minisztériumi, szigorúan titkos iratba, ami rendkívül súlyos – állítja Mugur Ciuvică, aki felkérte a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsot annak megállapítására, hogyan lehetséges az, hogy egy perben csak az egyik fél ügyvédje férhet hozzá a dossziéhoz mellékelt titkos dokumentumokhoz. (új magyar szó)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS