2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Secaşiu: nagyon sok szekusdossziét megsemmisítettek vagy titkosítottak

2006. április 13. 18:07, utolsó frissítés: 18:07

1989-ben megsemmisítették jó részét azoknak a szekusdossziéknak, amelyek a jelenlegi politikusokra vonatkoznak – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Claudiu Secaşiu, a Securitate Irattárát Átvilágító Bizottság (CNSAS) nemrég megválasztott vezetője.

Mint mondta, a román titkosszolgálat, a SRI soha nem értesítette az általa vezetett testületet a dossziék pontos számáról. Éppen ezért Secaşiu abban bízik, hogy újra megvizsgálják azokat az iratcsomókat, amelyeket a korábbi CNSAS vezetés idején titkosítottak, hogy ezáltal mindenféle kétséget eloszlassanak.

Ugyanakkor Ion Stan, a parlament titkosszolgálatok tevékenységét felülvizsgáló bizottságának elnöke arra kérte fel a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot (CSAT), hozza nyilvánosságra azokat a politikusokat érintő szekusdossziékat, amelyeket 1999 óta titkosítottak.

Claudiu Secaşiu
szerint az elmúlt időszakban is titkosítottak fontos iratcsomókat: amikor a SRI-től 1,3 millió dosszié átkerült a CNSAS-hoz, „átszűrték” ezeket.

A CNSAS-elnök azzal érvelt kijelentésének létjogosultsága mellett, hogy lényeges eltérés van a SRI által közzétett adatok és Ticu Dumitrescu becslései között.

Szerinte pedig ez azzal magyarázható, hogy rendelésre semmisítettek meg iratcsomókat. Erről ugyan eddig senki nem beszélt, de Secaşiu szerint egy szekustiszt jelentései alátámaszthatják ezt: 1989. december 22-én 9:30 órakor kiadtak egy erre vonatkozó utasítást. „Jól meghatározott személyek iratcsomójáról volt szó, akik véletlenül vagy sem, de idővel az új demokrácia előterébe kerültek” – jelentette ki a CNSAS-elnök.

Mintegy replikaként, Radu Timofte SRI-igazgató ma közölte: nem tudja, mit tartalmaznak a Securitate titkosított iratcsomói. Viszont nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy politikusok dossziéi is vannak közöttük.

„Előfordulhat, hogy ezek a politikusok (akiknek titkosították a dossziéjukat – szerk. megj.) kapcsolatban álltak más országok romániai nagykövetségein tevékenykedő személyekkel. S előfordulhat, hogy ezek a követségek nem járulnak hozzá az iratcsomók nyilvánosságra hozásához” – vázolt egy lehetséges forgatókönyvet a SRI-vezető.

Hozzátette: az általa vezetett testület nyitott ezeknek a dossziéknak az átvizsgálására. (realitatea tv)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS