2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb árvíz a Bánságban – 100 éves vízhozam-rekordot dönt a Duna

2006. április 13. 18:25, utolsó frissítés: 18:25

Háromszáz család evakuálását kezdték meg a hatóságok a Temes megyei Gátalján, ahol a Berzava folyó holtága öntött ki. Az áradás valószínű oka az, hogy a szomszédos Krassó-Szörény megyében egy gát átszakadt – informál a kisváros polgármestere. A holtág partján mintegy 300 ház áll.

A helyi iskolában és óvodában egyelőre 250 személyt tudnak elhelyezni. A vízügyi minisztérium közleménye szerint Gátalján 5000 homokzsákkal építettek nyúlgátat. A helyzetet nehezíti, hogy egy betongát tetején is átcsap a folyó, itt viszont nem lehet homokzsákolni, mert túl keskeny a védmű teteje.

Temes megye prefektusa arra szólította fel az árvízveszélyes vidékeken élőket, hogy értékeiket mentsék biztonságos helyre, hogy egy esetleges áradás esetén csak a lakosságot kelljen menteni.

A Duna vízhozama megdöntötte az utóbbi száz év rekordját: jelenleg másodpercenként 15 ezer 200 köbméter (15,2 köbkilométer). Vasárnap a hozam a szakemberek szerint 15 ezer 500 köbméter körül tetőzik majd. Murighiol – Dunavat környékén (Tulcea megye) csütörtök délután javították ki a gátszakadást. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS