2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Műholdról követnék a romániai bányák környezetre gyakorolt hatását

2006. április 13. 18:33, utolsó frissítés: 18:33

A romániai bányák környezetre gyakorolt hatásának műholdas felmérésére, nyomon követésére dolgoz ki módszereket a Vexcel, egy távérzékeléssel foglalkozó amerikai hardver- és szoftvercég. A Space News hetilapban a közelmúltban megjelent washingtoni tudósítás szerint a tanulmány amerikai kormánypénzen készül.

A cég a megvalósíthatósági tanulmányban azt elemzi, hogyan lehetne Romániában műholdas és repülőgépes távérzékelési technológiákkal figyelemmel kísérni a bányák környezetkárosító hatását. Az országnak az uniós csatlakozáshoz előrelépést kell ugyanis felmutatnia bányabiztonsági és környezetvédelmi kérdésekben.

A bányák kockázatai között a földcsuszamlás és a talajvízszennyezés is szerepel. A jelenlegi romániai környezetellenőrző rendszer mindössze a talajvizek ellenőrzésére, és esetenkénti légi fényképezésre terjed ki.

A műholdas és repülőgépes monitorozó rendszer kiépítését 20 millió dollárra becsülik. Hiperspektrális érzékelőkkel a felszínről visszavert fényt sok színképsávra bontják fel, így képet kapnak a felszín szerkezetéről és kémiai összetételéről.

A módszerrel felderíthető a felszín ásványi összetétele és a bányák által okozott geokémiai változások, különösen savak elszivárgása.
Műholdra telepített radarral a felszín magasságának és más jellemzőinek megváltozását figyelik. (origo.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS