2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erdélyi értelmiségiek ellenzik a Dávid Ibolyának küldött leveleket

2006. április 14. 11:43, utolsó frissítés: 11:43

Az MDF-nek nem kell az önfeladást választania, az erdélyi magyarságnak pedig nem szabad beleszólnia abba, ami a magyar választásokon történik – így összegzi az MTI azoknak a válaszoknak a tartalma, amelyeket erdélyi értelmiségiek adtak az Új Magyar Szó körkérdésére.

A határon túli magyarságnak nem szabad beleszólnia a magyarországi politikába – vélekednek erdélyi közéleti személyiségek annak a korábbi levélnek a kapcsán, amelyben huszonkét erdélyi egyházi vezető, író és politikus arra kérte az MDF elnökét, ne határolja el magát egy jobboldali összefogás gondolatától.

Kántor Lajos, a Korunk főszerkesztője úgy fogalmaz: "A választások eldöntése nem ránk tartozik, az viszont igen, hogy ki miként törődik a határon túli magyarokkal, milyen kapcsolat alakul ki a győztesek és a határon túli magyarok között".

Varga Gábor író, a Szabadalmi és Márkavédelmi Hivatal elnöke úgy vélte, az erdélyi magyarságnak egyenlő közeltartással kell viszonyulnia a magyarországi politikai szereplőkhöz, nem beavatkozva, hanem tudomásul véve, tiszteletben tartva a magyar választók akaratát. Az MDF többször bizonyította az elmúlt tizenöt évben, hogy van szíve és érzéke partnerként és nem alárendeltként kezelni az erdélyi magyarságot - fűzte hozzá az író.

Eckstein-Kovács Péter, az RMDSZ szenátora kifejtette: a romániai magyarságnak az az érdeke, hogy minden magyarországi demokratikus párttal jó kapcsolatban legyen. Egyik vagy másik preferálása személyes opció, de ezt hangsúlyozni erősen kétes módszer – hangoztatta, hozzátéve: "Nem tudom, hogy azok, akik most ellenségnek tekintik az egyik oldalt, hogyan fognak együttműködni négy évig a másikkal". Vállalják-e a felelősséget, hogy az egyik oldal iránti elkötelezettségük esetlegesen árnyékot vethet, kárt okozhat a magyar-magyar viszonynak? - tette fel a kérdést a szenátor.

Jakobovits Miklós festőművész, a Barabás Miklós Céh elnöke nem tartja helyénvalónak, hogy az erdélyi magyarok beavatkozzanak a magyarországi, belpolitikai vitákba vagy a választásokba. "Dávid Ibolya erős egyéniség, etikusan politizál, és pontosan tudja, mit miért tesz. Lehetetlen, hogy innen üzengetnek neki" - hangsúlyozta a festőművész.

Bányai Péter
politikai elemző úgy véli, nincs abban semmi új, hogy néhány ember, aki a Fidesznek drukkol, befolyásolni próbálja - sikertelenül - a magyarországi belpolitikai folyamatokat. "Ők Orbán szüleményei, de ha azt hiszik, hogy bármit képesek megváltoztatni, akkor ostobák. Amit most Orbán Viktor művel, nem más, mint a választások elvesztéséért való felelősség áthárítása" - fogalmaz Bányai.

Gálfalvi Zsolt író úgy vélte: néhány önmagát az egész erdélyi magyarság szóvivőjének kinevező ember előítéletes és zavaros érvekkel befolyásolni próbálja a magyarországi választókat, akiknek a józanságát egyébként a négy pártot a parlamentbe juttató első fordulós eredmény is tanúsítja. (úmsz, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS