2021. május 12. szerdaPongrác
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Költői kérdéssel zsidózott egy PRM-szenátor a felsőházban

2006. május 12. 13:47, utolsó frissítés: 15:25

"Kötelezően zsidónak kell lennie?" – többek közt ezt a költői kérdést tartotta fontosnak feltenni Mihai Ungheanu, a Nagy-Románia Párt frakcióvezetője a szenátus hétfői ülésén tartott felszólalásában (az ülésnap jegyzőkönyve itt elérhető).


A szenátor szerint Tismăneanu "a világháború utáni vörös burzsoázia" tagjaként alkalmatlan arra, hogy elnököljön abban a bizottságban, melyet Băsescu államfő azért hívott össze, hogy tudományos igényű jelentést szolgáltasson a kommunista diktatúra elítéléséhez.

A retorikus kérdések során a szenátor ezenkívül azt kifogásolja, hogy "egy ilyen történelmi jelentőségű dokumentum szerzője" miért emigrált a 70-es években Nyugatra.

"Az a többmillió román, akik nem vándoroltak ki, és nem szólaltak meg idegen rádióadók műsoraiban, nem érdemelik ki a hitelességet?" – kérdi a PRM politikusa, aki úgy véli: Tismăneanu túl fiatal a megbízatáshoz, továbbá a "Moszkvából fizetett, székhelyét Nyugatra áttevő Komintern-klán" tagja.

Ungheanu értékelése szerint a jelenkortörténész és politikai elemző kommunizmus történetével foglalkozó könyvei "lényegében fel akarják menteni a felelősség alól a Komintern által intézményesített rendszert, és bűnbaknak kiáltanak ki olyan személyiségeket, mint Sztálin, Mao, Ceausescu és mások".

A felszólaló azt is kifogásolja, hogy Tismăneanu köteteiben nem foglalkozik kellő súllyal azzal, hogy milyen "politikai válságot okozott 1946-ban a PCR, vagyis a Román Kommunista Párt főleg magyarokból álló, autonomista kolozsvári szárnya". Ungheanu szerint a történész könyvei lényegében "KISZ-es munkák".

A szenátor Arges megyét képviseli a felsőházban. Életrajza szerint 1939 márciusában született Slobozián, Ialomita megyében. A Bukarest Egyetem bölcsészkarán végzett 1963-ban, 15 kötete jelent meg. 1993 és 1996 között kulturális államtitkár volt a gyakorlatilag Ion Iliescu által kézivezérelt Văcăroiu-kormányban. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS