2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Többel nőtt a fizetés, mint az árak

2006. május 24. 14:12, utolsó frissítés: 14:12

Jobban élünk, mint egy éve – legalábbis ez derül ki a ma közzétett statisztikai adatokból. Miközben tavaly márciushoz képest a nettó átlagbér 15%-kal nőtt, addig az alapélelmiszerek ára csupán 0,5%-kal drágább, mint egy évvel korábban.

Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) adataiból arra derül fény, hogy a tavaly márciusi 708 erős lejes átlagfizetéshez képet, idén márciusra 828 lejre nőtt az átlagkereslet.

Miközben 120 lejjel emelkedett tehát a bérszint, addig a fogyasztási árak nem módosultak lényegesen. Az élelmiszerek 0,4%-kal kerültek többe március folyamán, mint egy évvel korábban, míg a szolgáltatások ára – amelyek 2005 márciusában 1,1%-kal drágultak – nem módosult. Így az alkalmazottak idén több pénzt költhettek, mint egy évvel ezelőtt.

Viszont változatlanul alacsony a nyugdíjasok vásárlóereje. 2005-ben ugyanis alig 3%-kal nőttek a nyugdíjak, ám az idén az első hónap során a növekedés elérte a 10%-ot.

Mindezek ellenére azonban a romániai nyugdíjasok közel fele havi legtöbb 350 lejt kap készhez, ami mintegy két és félszer alacsonyabb, mint az átlagos fizetés. A kimutatások szerint a nyugdíj nagyrészt gyógyszerekre és a lakás- és fűtésköltségekre megy el.

A legnagyobb mértékű, mintegy 30%-os fizetésemelés egyébként a légi szállításban és a pénzügyi-banki szektorban és a közigazgatásban történt.

Románia nagyon távol áll a fejlett európai államoktól az átlagbérek terén. Miközben az itteni havi átlagfizetés épp csak meghaladja a 200 eurót, addig ez Olaszországban 3200 euró, Spanyolországban 3800 euró, míg Ausztriában és Németországban eléri az 5700 eurót. (realitatea tv)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS