2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A génkezelt szóját emberek fogyasztják Romániában, pedig takarmánynak való

2006. június 13. 18:36, utolsó frissítés: 18:36

Az import zölségekben nem talált vegyszereket az EU-s egészségügyi határértékeket meghaladó mértékben az Élelmiszerkutató Intézet (ICA) – közölte az intézmény igazgatója, Gheorghe Mencinicopschi.


Elmondása szerint a külföldről behozott élelmiszerek azért kapnak vegyszeres kezelést és/vagy besugárzást, hogy hosszabb ideig bírják minőségromlás nélkül az áruházak polcain. Az import eper érését például besugárzással "állítják le" a zöldségforgalmazók.

A génmódosított termékek hosszú távú hatásairól még semmit sem tudunk –magyarázta Mencinicopschi, aki szerint az idő dönti el, hogy ezek a növények, illetve állatok mennyire jól illeszkednek a környezetbe. Egyelőre nincsenek káros mellékhatásokról szóló tudományos adatok, de még nem telt elég hosszú idő a génmódosított termékek bevezetése óta – mondta.

Romániában emberek fogyasztják azt a génmódosított szóját, amit az EU-ban takarmányozásra használnak, nyilatkozta az Élelmiszerkutató Intézet vezetője.

A génmódosítás célja általában ellenállóvá tenni a növényt egy bizonyos általános gyomirtóval szemben: így azt a vegyszert használva az összes gyom kipusztul, de a haszonnövény kibírja. A másik fő cél bizonyos összetevők arányát megemelni, így lehet előállítani a természetes fajtáknál 100-szor több C-vitamint vagy nyomelemeket tartalmazó zöldségeket. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS