2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A társadalom erkölcsi megtisztulását, az egykori besúgók mielőbbi leleplezését sürgeti Marius Oprea történész

2006. június 23. 14:53, utolsó frissítés: 14:53

Világos és egyértelmű törvények szükségesek ahhoz, hogy bekövetkezzen a társadalom erkölcsi megtisztulása a kommunista rendszer „maradványaitól" – jelentette ki tegnap Marius Oprea történész, a kormányfő biztonsági tanácsadója – számol be a Szabadság.


A történész az erkölcsi megtisztulás első lépésének tekinti a Ticu-törvény módosítását, amely arra kényszeríti a titkosszolgálatokat, hogy azok átadják az átvilágító bizottságnak archívumaikat. Oprea szerint az eddigi „leleplezéseknek" egészen biztosan az elkövetkezőkben is lesz folytatása, és a lista várhatóan olyan újabb személyek nevével bővül ki, akik együttműködtek az egykori Szekuritátéval.

Tájékoztatása szerint 1989-ben, a „rendszerváltás" évében 136 ezer besúgó tevékenykedett az országban, összességében pedig számuk mintegy 400 ezerre tehető. Oprea hangsúlyozta: az egykori besúgok egy része jelenleg is aktív, a rájuk vonatkozó iratcsomókat pedig nemzetbiztonsági okokra hivatkozva titkosították. A 89-es változások után sok dossziét szándékosan eltűntettek, másokat pedig egyesek zsarolásra használnak fel.

Ugyanakkor egy olyan jogszabály sürgős elfogadását javasolja, amely a kommunizmust, mint terrorista és gyilkos rendszert határozza meg. Ennek érdekében jelenleg egyeztetések folynak Constantin Ticu Dumitrescuval, az átvilágítási törvény kezdeményezőjével.

Szerinte a megtisztulásnak nemcsak a politikumot kell érintenie, hanem az igazságszolgáltatást is, hiszen köztudott, hogy jelenleg is vannak olyan aktív ügyészek és bírók, akiknek a kezéhez vér tapad, és az annak idején általuk hozott ítéletekkel egyszerűen semmibe vették az alapvető emberi jogokat. (szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS