2021. május 12. szerdaPongrác
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Fel kell számolni az antiszemitizmust, mondta Ungureanu a Iaşi-i halálvonatokra emlékezve

2006. június 28. 20:33, utolsó frissítés: 20:33

Az országoknak összefogással kell felszámolniuk az antiszemitizmust, az etnikai és vallási alapú intolerancia mindenfajta megnyilvánulását – fejtette ki Iaşi-ban Răzvan Ungureanu külügyminiszter az ottani pogrom 65. évfordulóján. Az évfordulóra itt rendezett nemzetközi konferenciát az Elie Wiesel Holokauszt Kutató Intézet, a romániai zsidó hitközségek szövetsége és a Iaşi-i Alexandru Ioan Cuza egyetem.A pogromot 1941. június 28-án és 29-én


a Ion Antonescu marsall vezette hadsereg hajtotta végre: Iaşi-ban akkor több mint 12 ezer zsidót gyilkoltak meg. Sokakat elhurcoltak otthonukból, tehervonatokra, úgynevezett halálvonatokra tették őket. Mivel a szerelvények céltalanul bolyongtak a síneken, az áldozatok jelentős része a melegtől, a szomjúságtól és a fulladástól vesztette életét. Aki túlélte az utazást, azt a katonák végezték ki.

A mostani konferencián jelen volt a pogrom mintegy százötven, ma már Izraelben lakó túlélője. Az eseményen mintegy ötven történész vett részt az Egyesült Államokból, Izraelből, Romániából, Németországból, Moldovából és Ukrajnából. "Becsületbeli kötelességünk egységfrontban harcolni az etnikai vagy vallási alapú intolerancia bármilyen megnyilvánulása ellen" – szögezte le a diplomácia vezetője a konferencia résztvevőit üdvözölve.

Utalt arra, hogy napjainkban is aggodalomra ad okot az antiszemitizmus felélénkülése a társadalom egyes rétegeiben, még bizonyos európai országokban is.

Băsescu
államfő üzenetet intézett a konferencia résztvevőihez. Ebben rámutatott: 65 évvel ezelőtt Iaşi olyan gyilkosságok és borzalmak színhelye volt, amelyek a zsidó lakosság módszeres fizikai kiirtásának kezdetét jelentették. Ezt a korabeli politikai hatóságok egyértelmű parancsára hajtották végre.

Románia az elmúlt években fontos lépéseket tett annak érdekében, hogy őszintén szembenézzen saját történelmével. Így például – hangsúlyozta Băsescu – 2005-ben létrehozták az Elie Wiesel Országos Holokauszt-Kutató Intézetet. Ugyancsak tavaly, a holokauszt napján bemutatták a zsidók történetéről szóló, középiskolásoknak szánt tankönyvet.

Az országban 1940-ben csaknem 800 ezer zsidó élt, közülük mintegy 420 ezer vált a holokauszt áldozatává, a többieket a Ceausescu-rendszer a szó szoros értelmében "eladta" Izraelnek. Ma az országban mindössze hatezer zsidó él. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS