2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szent-Iványi: az EP különös figyelmet szentel Verespataknak

2006. június 29. 11:53, utolsó frissítés: 11:53

Kiemelt figyelmet szentelt az Európai Parlament Románia csatlakozási folyamatával összefüggésben a tervezett verespataki beruházásnak – tájékoztatta Persányi Miklós magyar környezetvédelmi minisztert Szent-Iványi István (SZDSZ) EP-képviselő.


Románia az Espooi egyezmény értelmében biztosítja Magyarország számára a részvételt a verespataki bányanyitás engedélyezési eljárásában az országhatáron esetlegesen átterjedő környezeti hatások elkerülése érdekében. Ennek keretében Sulfina Barbu román környezetvédelmi miniszter levélben tájékoztatta Persányi Miklóst arról, hogy a Rosia Montana Gold Corporation benyújtotta környezetvédelmi hatástanulmányát. A román környezetvédelmi minisztérium augusztus 30-ig várja az észrevételeket, a magyar KvVM pedig a közeljövőben lakossági fórumot kíván szervezni a témában.

Szent-Iványi István ez alkalomból fordult levélben Persányi Miklóshoz, tájékoztatva őt az Európai Parlament következetesen képviselt álláspontjáról a verespataki aranybánya ügyében.

Emlékeztetett arra, hogy 2004. december 16-án elfogadott határozatában az EP komoly aggodalmának adott hangot a verespataki bányafejlesztésekkel kapcsolatban, amelyek megítélése szerint súlyos környezetvédelmi fenyegetést jelentenek az egész régió számára. Hasonló szellemben fogalmazott az intézmény egy évvel későbbi vonatkozó határozata, amely felkérte a román kormányt a szomszédos országokkal való konzultációra, illetve arra, hogy környezetvédelmi rendelkezéseit az elfogadás előtt álló EU-s szabályok szellemében alkalmazza a kitermelő iparágakból származó hulladékok kezelésével kapcsolatban, különös tekintettel a jelentős környezeti hatásokkal járó nagyszabású bányászati projektekre, beleértve a verespataki beruházást is.

Az Európai Parlament álláspontja e tekintetben egyezik az SZDSZ választási programjával, amely szerint a magyar liberális párt "határozottan ellenzi" a verespataki bányanyitást – emelte ki Szent-Iványi. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS