2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

500 ezer eurót veszít az állam minden autóbalesetben elhunyt után

2006. június 30. 10:53, utolsó frissítés: 11:13

A román állam 500 ezer eurót veszít minden közúti balesetben elhunyt személy esetében, s közel 100 ezer euróval rövidül meg az államkassza minden tolókocsiba kerülő áldozat után – derül ki a Világbank nemrég közzétett kimutatásából.

Románia pedig európai szinte élen jár a balesetek számát illetően: csak a tavalyi év folyamán 7173 nagyon súlyosnak minősített autóbalesetet regisztráltak, amelyek során összesen 2581 személy vesztette életét.

„Az összegek, hogy mennyibe kerül az államnak egy baleset, természetesen becslések. Az alapján vannak kiszámítva, hogy mennyibe került az illető iskoláztatása, illetve, hogy ha életben marad, mennyi pénzt adott volna az államkasszába. Ehhez az összeghez továbbá még hozzáadódik, hogy mekkora anyagi támogatást nyújt az állam az autóbaleset során elhunytak vagy súlyosan megsérültek családjának” – közölte a világbanki kimutatás kapcsán Marian Nedelescu, a Közúti Balesetek Áldozatai Szövetségének elnöke.

Egyébként egy autóbalesetben elhunyt egyesült államokbeli közel egymillió euróba kerül az államnak. „Olcsóbb” az élet Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban, ahol minden halálos áldozat után 400 ezer euróval marad kevesebb az államkasszába. (averea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS