2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Securitatéval való együttműködéssel vádolja Voiculescu Mircea Dinescut

2006. július 07. 10:04, utolsó frissítés: 10:04

Dan Voiculescu konzervatív pártelnök, miután tegnap bemutatta az újságíróknak az 1971-1980. között készített jelentéseit, illetve azokat, amelyeket állítólag mások készítettek róla, szekus múlttal vádolta meg Mircea Dinescut, a Securitate Irattárát Átvilágító Bizottság (CNSAS) tagját, majd felkérte az illetékes szerveket annak kivizsgálására, hogy Dinescu 1983-ban, bizonyos B ezredes felkérésére belépett-e a szekuba. Voiculescu szerint Dinescu jutalomként 1984-ben „egy csodálatos lakást" kapott Bukarest szívében, a Moşilor úton.


Dinescu azonban határozottan tagadta a vádakat. Kijelentette: a Ceauşecu-diktatúra idején nem volt saját tulajdonú lakása. „Azt kívánom, hogy Voiculescu úr abban a kétszobás luxuslakásban végezze, amelyben én laktam" - mondta Dinescu. Szerinte az, hogy Voiculescu nem nevezi meg B ezredest, bizonyítja a PC-elnök szekusmentalitását. A CNSAS-tag szerint Voiculescu igyekszik elterelni a figyelmet saját problémáiról.

Sergiu Andon
, Voiculescu ügyvédje a tegnapi sajtótájékoztatón leszögezte, Voiculescuról 17 kollaboráns és közel harminc szekusügynök készített jelentéseket.

Andon azt is elmondta, Voiculescu csak a Vitrocin vállalatnak és csak külföldön maradt rokonokról, illetve külföldi egyetemistákkal való kapcsolatairól jelentett. Voiculescu határozottan tagadta, hogy kapcsolatban állt volna a politikai rendőrséggel, arra azonban nem adott egyértelmű választ, végzett-e gazdasági kémelhárítást. (úmsz)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS