2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kiskorú besúgókat is alkalmazott a Securitate

2006. július 19. 12:51, utolsó frissítés: 13:29

Kiskorúakat is alkalmazott besúgóként a Securitate – közölte tegnap Cazimir Ionescu, a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) szóvivője. Eszerint a Securitate annak idején 12-14 éves diákokat is beszervezett azzal a céllal, hogy szüleikről, rokonaikról, illetve tanáraikról szolgáltassanak információkat. A gyermekek egy része jóhiszeműen vállalta a megbízatást, másokat kényszeríteni kellett.


Tény, hogy akiket kiszemeltek erre a célra, azoknak nyilatkozatot kellett aláírniuk. Ebben kötelezték magukat: jelentést tesznek arról, hogy az említett felnőttek közül ki mesél rendszerellenes politikai vicceket, tartanak-e kapcsolatot külföldiekkel, hallgatják-e a Szabad Európa rádiót.

Mint kiderült, a titkosszolgálat emberei elsősorban a szerény jövedelmű családok gyermekeit környékezték meg, ezen belül is azokat, akik kollégiumokban éltek és jó tanulók voltak. Nem véletlenül az eminenseket, a kulturális és sportrendezvényeken aktívan résztvevőket használták fel, hiszen ők élvezték a tanárok és a diáktársak bizalmát. A Securitate egyébként minden megyében tartott fenn kiskorúakból álló besúgóhálózatot.

Mint Ionescu elmondta, a behálózott diákok többségével a középiskola elvégzése után megszakították a kapcsolatot, ugyanis legtöbben közülük nem végeztek egyetemet. A Ziua című napilap azonban tudni véli, hogy az egykori "apró besúgók" közül néhányan a belföldi elhárítás (SRI) vagy a külföldi hírszerzés (SIE) informátori hálózatának a tagjai.

Ami az egykori beszervezőket illeti, a napilap sejteti, hogy nem esett bántódásuk a rendszerváltás után. Konkrétan is említi az egyik - akkor századosi rangban lévő - tisztet, aki Szeben megyében harminchat gyermeket "állított szolgálatba". Ez a személy nemcsak hogy nem bűnhődött meg tetteiért a diktatúra bukása után, hanem előléptették a mai SRI munkatársaként - írja a Ziua.

Cazimir Ionescu a sajtónak hangsúlyozta: a behálózott általános iskolás gyerekek valójában a kommunista rendszer áldozatai, jelentéseik többnyire ártalmatlanok voltak, ezért nem vonják be őket az átvilágítandók körébe. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS