2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sorin Roşca Stănescu: együttműködtem a Securitatéval, és bánom

2006. július 20. 15:06, utolsó frissítés: 15:13

Sorin Roşca Stănescu, a Ziua lapigazgatója Robert Turcescu 100% című tegnapi esti műsorában bevallotta: maga jelentkezett a Securitaténál.


„Valamikor 1973-ban jelentkeztem együttműködésre. Az egyetemi éveim végén ismerkedtem meg egy fiatallal, aki a romániai palesztinok szervezetének az elnöke volt. Tőle tudtam meg, hogy egy másik országban terrorista merényletre készülnek. Számomra súlyosnak tűnt, ezért felkerestem a Viaţa Studenţească folyóirat főszerkesztőjét, aki bemutatott annak a tisztnek, aki a Casa Scânteii sajtóorgánumaiért felelt. Ezek után találkoztam a terrorellenes brigád tisztjével, majd felajánlották hogy a későbbiekben is működjek együtt. Elfogadtam, s szerződést kötöttünk. H15 és Deleanu volt a fedőnevem. Pénzt is adtak a kiszállások költségeinek törlesztésére” – mesélte Stănescu a szekuval való együttműködésének kezdeteit.

Mint mondta, eleinte meg volt győződve, hogy jót tesz, hogy védi az ország érdekeit. Csak jóval később, amikor látta, hogyan működött együtt a Securitate a leghírhedtebb terroristával, Carlos, a Sakállal, akkor döbbent rá, hogy rosszat tett.

Stănescu szerint ugyanakkor valamennyi olyan újságíró, aki ´89 előtt elhagyta az országot írt olyan jelentéseket, amelyek a szekuhoz jutottak. „Nagy volt a népsűrűség a kommunista sajtóban besúgókból” – tette hozzá a Ziua lapigazgatója, aki azt sem tartja kizártnak, hogy nagyon sok egykori besúgót „újraaktiváltak” a rendszerváltás után.

Stănescu beismerte, nem volt bátorsága, hogy kiálljon és vállalja besúgómúltját, hanem Virgil Măgureanu, a SRI volt vezetője közölte ezt. A SRI-vezető ugyanis azzal zsarolta Stănescut, hogy nyilvánosságra hozza iratcsomóját. Erre abban az időszakban került sor, amikor Stănescu került a román újságírók egyesületének az élére, s azzal bízták meg, hogy mondassa le Măgureanut. A Realitatea Tv megkeresésére azonban Măgureanu cáfolta, hogy ez megtörtént volna. (realitatea tv, hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS