2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erdélyben a legveszélyesebb a közúti közlekedés – a legtöbb baleset Kolozsvár környékén van

2006. július 24. 10:08, utolsó frissítés: 10:08

Az ország más területeihez képest Erdélyben a legveszélyesebb a közúti közlekedés – derült ki a rendőrség féléves összesítéséből. A statisztikák alapján pedig Erdélyen belül a legtöbb halálos autóbaleset Kolozsvár környékén történt.

Mindez annak ellenére történt, hogy a balesetek száma csökkent, vagyis hatásosak voltak a hatóságok megelőző akciói: a gyakori nappali és éjszakai szűrések, a számtalan bevont jogosítvány, a rendőrállomány és a belügy autóparkjának a frissítése. Az autópályák hiánya, az autók műszaki állapota, a fáradt gépkocsivezetők, az alkoholfogyasztás, némely utak rossz állapota, és a meghibásodott útjelző lámpák viszont továbbra is rengeteg karambolt okoznak.

Beszterce-Naszód és Maros megyék kivételével, megnőtt a balesetekben elhunytak száma, igaz csökkentek a súlyosan sérültek statisztikai adatai. Halálos balesetek tekintetében Kolozs megye áll a vezető helyen, itt ugyanis 74 balesetben 34-en vesztették életüket fél év alatt. A második helyezett Fehér megye 57 balesettel, 26 halottal.

Ezeket követi Bihar 60 balesetben elhunyt 25 áldozattal, majd Máramaros, ahol 48 balesetben 22-en haltak meg. Maros megyében 55 karambolban 21 ember halt meg, míg az összesítésekben az utolsó helyeken található Beszterce-Naszódban csak öten hunytak el, igaz a balesetek száma ott 36-ra tehető.

A kiemelkedően veszélyes erdélyi utak között a Bors-Nagyvárad, Nagyvárad-Kolozsvár, Kolozsvár-Nagyszeben közötti szakaszokat tartják számon a hatóságok, holott ezek jó minőségű aszfaltból készültek. A legkockázatosabb a Torda irányába, a Feleki-tetőn át Kolozsvárról kivezető út. Ott hatalmas tábla figyelmezteti az autóvezetőket a közvetlenül fenyegető veszélyekre, s rajta feltüntetik az itt található "Halálkanyar" áldozatainak a számát is. A figyelmeztetések ellenére, mégis gyakran történnek súlyos karambolok a környéken. (magyar nemzet)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS