2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nagy leleplezéseket várnak a politikusokat érintő titkosított akták nyilvánosságra hozásától

2006. augusztus 03. 16:28, utolsó frissítés: 16:28

A politikai elit megújulását remélik sokan a román titkosszolgálatok által őrzött kommunista múlt feltárásától, amely azonban egyelőre várat magára. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) például ma nyújtotta be a Securitate Irattárát Átvilágító Tanácshoz (CNSAS) 156 vezető tisztségviselőjének átvilágítási kérelmét. Az eseményen részt vett a párt vezetősége, amely közölte: le kell mondaniuk a pártban betöltött vezető tisztségükről mindazoknak, akikről az ellenőrzés során bebizonyosodik, hogy együttműködtek a Securitatéval.


Ugyanakkor hasonló célokat tűzött zászlajára a Civic Media egyesület, amely a médiában dolgozó 300 újságíró átvilágítását kérte. A CNSAS-hoz benyújtott átvilágítási kérelmek listája később kiegészült az erdélyi magyar napi-, heti- és havi lapok igazgatóinak, főszerkesztőinek és főszerkesztő-helyetteseinek, valamint publicistáinak nevével. De az átvilágítandó személyek között megtalálhatók a Magyarországra áttelepült erdélyi újságírók és az erdélyi magyar civil szervezetek vezetői is.

A kezdeményezés beharangozása óta pedig már több jelentős véleményformáló román újságíró bevallotta, hogy együttműködött a politikai rendőrséggel. Ugyanakkor zömük azt is hangsúlyozta, hogy az általuk szolgáltatott adatok miatt senkinek sem kellett szenvednie.

A médiaberkekben zajló vallomásokkal párhuzamosan a politikusok múltját is egyre többen firtatják. A Koalíció Egy Tiszta Parlamentért nevű civil szervezet például szorgalmazza a besúgással vádolható törvényhozó politikusok leleplezését, mert Bukarestben hamarosan sorra kerül a nemzetbiztonsági törvénycsomag parlamenti vitája, amelynek tétje, a titkosszolgálatok megreformálása.

A "megtisztulást" elengedhetetlennek tartó civilek azért sürgetik elsősorban a politikusok múltjának ellenőrzését, mert attól tartanak, hogy az átvilágítási kérvények elburjánzása csak újabb eszköz arra, hogy az eddig is nehézkesen működő CNSAS tevékenységét ellehetetlenítsék az ebben érdekeltek.

Alina Mungiu Pippidi, a civil szféra egyik meghatározó alakja szerint téves azt állítani, hogy a jelenlegi képviselők múltját már ellenőrizte a CNSAS a legutóbbi romániai parlamenti választások alkalmából. A listákat ugyanis - mint fogalmazott - olyan későn juttatták el az intézményhez, hogy az idő rövidsége miatt a testület részéről lehetetlenné vált a feladat teljesítése.

A múlt feltárásának törekvését segíteni látszik a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) július végi döntése, amelynek következtében feloldhatják a politikusokat érintő, eddig nemzetbiztonsági megfontolások miatt a kutatók és a lakosság számára hozzáférhetetlenné tett iratkötegek titkosítási kötelezettségét. Ezeket a dossziékat eddig a titkosszolgálatok őrizték.

Csakhogy e döntéssel kapcsolatban komoly jogi aggályok merültek fel. A titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti szakbizottság tagjai közül ugyanis többen úgy vélik, hogy a titkosítás feloldásáról nem illetékes dönteni a CSAT. A sajtó egy része szerint azonban azok a politikusok próbálják meghiúsítani különböző törvényes előírásokra hivatkozva a dossziék "kiszabadítását", akiknek "melegük lett" attól, hogy kiderülhet besúgói múltjuk. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS