2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Újabb politikusokról állítja a sajtó, hogy besúgók voltak

2006. augusztus 11. 16:11, utolsó frissítés: 16:11

A Securitate Irattárát Átvilágító Bizottság (CNSAS) nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy a Gândul napilap birtokába jutott névsor valóban annak a 29 politikusnak a nevét tartalmazza-e, akik a rendszerváltás előtt együttműködtek a szekuval, vagy éppen megfigyelési dossziéja van.


A központi napilap információ szerint az együttműködők között ott találunk két RMDSZ-es szenátort, Frunda Györgyöt és Sógor Csabát is. Továbbá olyan nevek szerepelnek még a feltételezett besúgói listán, mint Mona Muscă vagy Cristian Rădulescu. A Gândul újságírói szerint ezek a személyek írásban vállalták fel, hogy együttműködnek a titkosszolgálatokkal.

Mona Muscă volt kultuszminiszter egyébként ma be is ismerte, hogy tett jelentéseket, de váltig hangoztatta, nem rokonairól, szomszédairól jelentett, hanem a Romániában tanuló külföldi egyetemistákról, akik között, mint mondta, akadhattak kémek is.

Frunda György azonban tagadja, hogy a Securitate tisztje vagy informátora volt. „1988-ban és 1989-ben vagy háromszor hívtak be a Securitatéra. Tudomásom szerint csak megfigyelési dossziém van, amelynek áttanulmányozását korábban azzal az indokkal tagadta meg tőlem az átvilágító bizottság, hogy jelenleg is aktív hírszerző tisztek szerepelnek benne” – nyilatkozta a Krónikának az RMDSZ szenátora.

Frunda egyébként rajta van a Gândul hasábjain megjelent megfigyelési listán is, amelyen a 19 névből hét RMDSZ-es politikusé. A megfigyeltek között találjuk még Verestóy Attilát, Markó Bélát, Kelemen Hunort, Kelemen Atillát, Toró Tibort, valamint Garda Dezsőt. A román politikusok közül pedig olyan személyekre volt kíváncsi a Securitate, mint Adrian Năstase, Puiu Haşotti vagy Radu Berceanu. (hotnews, antena3, krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS