2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sógor: soha senkiről sem szóban, sem írásban nem jelentettem

2006. augusztus 14. 18:13, utolsó frissítés: 18:13

„Soha senkiről sem szóban, sem írásban jelentést nem tettem, nem súgtam be” – nyilatkozta a Transindexnek Sógor Csaba RMDSZ-es szenátor. Az éppen Hollandiában tartózkodó politikus közölte, a sajtóból értesült arról, hogy besúgói múlttal, a Securitatéval való együttműködéssel vádolják.


Ugyanakkor arra emlékeztetett: áprilisban már felmerült, hogy együttműködött volna a titkosszolgálattal, de akkor sem volt ennek alapja. „Csak annyit tudok mondani, s miután megnézem a most előkerült dossziékat is, csak annyit fogok tudni mondani, hogy soha nem működtem együtt a Securitatéval. Engem is megfigyeltek, mint édesapámat, és ebből adódóan több alkalommal is megkerestek” – mondta. A szenátor hozzátette, összesen hat alkalommal kellett elmennie a volt titkosszolgálathoz, amelyből három alkalommal arra kérték, hogy írásban is rögzítse az elmondottakat.

Mint felidézte, mindháromszor Tőkés László református lelkésszel kapcsolatosan faggatták. „Mivel Tőkés Lászlót követték, tudták, hogy velem is találkozott” – indokolta azt, hogy miért kellett neki Tőkéssel kapcsolatosan nyilatkoznia. Ám, mint hangsúlyozta, az akkor elmondottak semmiképp sem minősülnek besúgásnak, jelentéstevésnek.

„1984-ben, amikor a kolozsvári székhelyükre hivattak be, arról kellett nyilatkoznom, hogy nem tettem semmi állam- vagy egyházelleneset, és nem fogok ilyen tenni” – emlékezett vissza az RMDSZ-es szenátor.

Felelevenítette azt is, hogy 1989-ben amiatt citálták be, hogy ő is aláírt egy Nicolae Ceauşescuhoz intézett nyílt levelet, amelyben azt kérték, hogy ne zaklassák többé Tőkés Lászlót. Hozzátette, mindenkit behívtak, aki aláírta a levelet. Ugyanakkor hozzátette, a Titkosszolgálatok Irattárát Átvilágító Bizottság (CNSAS) több alkalommal is megerősítette, hogy nem működött együtt a hírhedt szekuval. Majd leszögezte, összefüggést lát a Bolyai Egyetemet kérő brüsszeli látogatása között, és aközött, hogy éppen most merült fel a gyanú, hogy együttműködött volna a Securitatéval. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS