2021. március 4. csütörtökKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ősszel vizsgálódik a CIA-börtönök ügyében az EP bizottsága

2006. szeptember 12. 10:48, utolsó frissítés: 10:48

Az Európai Unió egynémely országában és Romániában folytatnak vizsgálatot ősszel az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos fogdáival összefüggő EU-vonatkozások elemzésére létrehozott európai parlamenti különbizottság delegációi – szivárgott ki hétfőn Brüsszelben.


A titkos fogdák ügye újabb hangsúlyt kapott azóta, hogy George W. Bush amerikai elnök a múlt héten elismerte és méltatta ilyen intézetek létezését az Egyesült Államokon kívül. A washingtoni közlés hatására az Európai Bizottság is újfent felszólította az EU-tagországokat, hogy működjenek együtt a témában folyó vizsgálatokkal, elsősorban az EP és az Európa Tanács erőfeszítéseiben segítsenek.

A bizottság szóvivője emlékeztetett, hogy az ilyen típusú fogdák működtetése nem fér össze az uniós alapszerződésekkel, az emberi jogok abban szereplő garantálásával. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Bush-nyilatkozat után sincs bizonyíték arra, hogy az EU területén is működtek volna titkos fogdák.

Emberi jogi szervezetek több EU-országot kapcsolatba hoztak a börtönökkel. Lengyelország, valamint a jövőre EU-taggá váló Románia neve többször merült fel ezzel kapcsolatban, de az érintettek ugyanennyiszer cáfolták is az információt.

Az EP év elején hozta létre vizsgálóbizottságát. Júliusban elfogadott ideiglenes jelentésében az EP úgy foglalt állást, hogy a CIA illegális tevékenységeket végzett Európában, a kontinens egyes országai pedig szemet hunytak efelett. A törvényhozók egyúttal úgy határoztak, hogy a bizottság munkáját további hat hónappal meghosszabbítják.

Ősszel várhatóan Németországba, Nagy-Britanniába, Lengyelországba és Romániába utaznak az EP-bizottság tagjai. Emellett meghallgatja a testület a spanyol külügyminisztert is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS