2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

2050-re 16 millió lakosa marad Romániának. Fele nyugdíjas lesz

2006. október 02. 13:07, utolsó frissítés: 13:10

2050-re csupán 16 millió lakosa marad Romániának, a polgárok fele pedig nyugdíjas lesz – vonja le a közvetkeztetést egy az ENSZ által készített elemzés. Az elemzés készítői abból indultak ki, hogy a jelenlegi egy nőre jutó 1,3 gyermek arány mindaddig nem fog módosulni, s arra a következtetésre jutottak, hogy ebben az ütemben az ország jelenlegi 21,6 millió lakosából már csak 16 millió marad. Ez a népességcsökkenési trend azonban nem csak Romániára vonatkozik, hanem az egész világra, mivel jelenleg mindenhol visszaesett a születések száma.


Romániában az elemzés szerint alig 44 év múlva minden egyes alkalmazott 9 nyugdíjast és gyermeket fog eltartani. – Jelenleg minden 3 alkalmazott 4 nyugdíjast tart el. – Ez pedig a szakértők szerint csakis az adók szintjének a megemelésével lehet majd megvalósítani. Továbbá lehetséges megoldás lehet az is, ha Románia a jelenlegi munkaerő-exportőri státusából munkaerő-importőrre vált.

Az ENSZ népességgel foglalkozó szakértői a számadatok tükrében azt ajánlják a romániai hatóságoknak, hogy javítsák az egészségügyi, valamint a társadalombiztosítási rendszert. Továbbá olyan stratégiákat kellene kidolgozni és gyakorlatba ültetni, amely arra serkentené a fiatal nőket, hogy vállaljanak második gyermeket is. Olyan ötletek merülnek fel még, mint a nyugdíjkorhatár kitolása, illetve nyugdíjbiztosítások megkötése. (antena3, bloombiz)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS